All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Mest lönsamma för isolering vinden orientering

Text: Bjørn Runar Sodeland

Enligt isoleringstillverkaren Glavas egna siffror, det finns mycket att vinna på att öka isoleringens tjocklek i ditt hem. På din hemsida hittar du en räknare som snabbt beräknar uppskattade energibesparingar för dig, om det boende du bor i är av äldre eller nyare datum. Om vi ​​börjar i ett tvåvåningshus från tidigt 70-tal med en yta på 96 kvadratmeter, golv mot marken och kall vind, hamnar vi med över 20 000 i besparingar per år. Energipriset ställs sedan till en kilo per kilowattimme, och vi har placerat 20 cm isolering på taket, plus 10 centimeter extra i golv och vägg.

"Isolering är helt enkelt den mest lönsamma och effektiva energimåtten du kan ta, säger Øystein Kvam, Glava. Han tror att många börjar den felaktiga änden när de spenderar mycket pengar som investerar i värmepumpar och andra tekniska duppor, men låt värmeprodukterna producera glida ut ur väggarna igen.

Även om det är mycket att spara på att isolera huset, är det viktigt att komma ihåg att det är en relativt dyr operation. Vägledande pris för yttre och inre isolering av väggar är enligt siffror från Enøketaten i Oslo på ca 1 000 kronor per kvadratmeter. Vi lägger priset för läggning av isoleringsmattor på vinden, ca. 200 kronor per kvadratmeter flyttar vi snabbt in i 100 000 kronaklassen till huset i vårt exempel. Det innebär att du måste förvänta dig en återbetalningsperiod på cirka fem år. Också, kom ihåg att väggarna efter isolering är en relativt stor och mödosam operation. Om du isolerar utsidan måste du ta bort hela kåpan, så du bör helst göra jobbet om väggen är klar för byte. Om du har några dåliga råd rekommenderar Kvam att börja med taket. Det är en mycket lättare operation.

- Ta taket först. Det är det du får mest för. Det är en mer lönsam investering än att börja på väggen och fasaden, säger Kvam, och säger att även hus av ny tid kan behöva ett extra lager isolering. De flesta hus från 60-talet till slutet av 80-talet har inte mer än 10 cm isolering i väggarna, och kanske 10-15 cm på vinden. Idag är kravet dubbelt och på sikt meddelas att alla nya hus som byggs här i landet kommer att ha passiva bostadsstandarder, eller upp till 40 och 50 cm isolering i vägg och tak.

Spränga upp i äldre hem

Om ditt hem är byggt mellan 1930 och 1950 är du förmodligen mindre benägen att fly. Bostäder byggda under denna period har i allmänhet ingen isolering alls. Väggarna är helt enkelt grotta, och skriker tidigare efter fyllning. Ett jobb av den här typen måste utföras av en professionell och utförs genom att borra ett antal hål i ytterpanelen först.Därefter blåser isoleringen i hålen, som slutligen förseglas med en träplugg som glimmas och färgas med färg. Priset på en sådan operation är en bråkdel av de vanliga efterisoleringskostnaderna och är cirka 200 kronor per kvadratmeter. Både Glava, Rockwool och Norsk Cellulosisolering erbjuder denna typ av service genom godkända installatörer.

- I en liten tomthusbyggnad byggd runt 50-talet med en yta på 75 kvadratmeter, förväntar jag mig att du kan spara cirka 8 000 kWh om året. Priset är sannolikt mellan 15 000 och 18 000 kronor, säger Willy Amundsen i företaget Isolationsteknikk. Han tror att metoden kan användas i hus av ny tid, till exempel på vinden.

- Inflatering används mestadels i väggar, men fungerar också bra på taket. Vi arbetar på hus hela vägen fram till idag. Till exempel isolerar vi ofta golv och golv. Även i nya hus upplever många att det är golvkallt. Kanske är det bara 10 cm isolering i golvet mellan källaren och första våningen, säger Amundsen.

ADVERT

Mest populära