All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

De flesta behöver inte betala skatt på Airbnb - Uthyrning

Airbnb är en online dating service av hyra och uthyrning av privata hem. Det finns många som använder Airbnb-uthyrning som extra inkomst, till exempel har Dinside skrivit om Ingvild, som hyr ut för 100 000 kronor om året.

Det har varit mycket osäkerhet om huruvida man ska betala skatt på inkomst som härrör från delningsekonomi - eftersom hyra via Airbnb är ett exempel.

Enligt Lene Ringså Solberg, sektionschef för personalavgift i Skattedirektoratets juridiska avdelning, får de några frågor om bara hyror i Airbnb.

- Vi har några frågor om detta, och det kan ha att det kan ha funnits några nya aktörer på hyresmarknaden, säger Solberg, och påpekar att de därför också har publicerat en guide med information och stöd på sin webbplats .

Skattemyndigheten har för första gången nu utfärdat en "bindande förhandsanmälan" om Airbnb och slutsatsen att privatpersoner som kör korttidshyra kan riskera både skatteplikt och moms.

INTE skatt om du hyr ut en liten del: Skatteförvaltningen i Norway says att du inte behöver att beskatta om du hyr ett sådant rum eller värde mindre del av ditt hem, än den du bor i dig själv . Vissa människor hyr också en säng i en husvagn eller en bil så här. Då blir det en fråga om huruvida du driver ett företag eller inte. FOTO: AP Photo / Richard Drew / NTB Scanpix mer

Uthyrning av "en viss mängd"

I går kunde vi läsa en NTB-fråga i flera tidningar som säger att privatpersoner som ägnar sig åt kortsiktiga uthyrning av rum och lägenheter måste vara beredda syftar till att betala både moms och skatt om hyresverksamheten har en "viss summa" och är av "viss tid".

Bakgrunden för inlägget var en artikel från DN, som hänvisar till ett uttalande från skattedirektören om reglerna för uthyrning via Airbnb.

Uttalandet är ett svar på en specifik fråga om moms och moms om du köper en lägenhet för korttidsuthyrning endast via Airbnb.

Skattemyndigheten drar slutsatsen att detta kommer att betraktas som ett företag och att det kommer att utlösa både skattskyldighet och vara föremål för moms.

Men det betyder inte att alla som hyr ut genom leasingtjänster som Airbnb måste åta sig att betala skatt och moms.

- Det finns ingen skatteskuld om du hyr ut ett rum eller ett studentrum i ditt eget hem, så länge du använder mer än hälften av fastigheten för eget bruk, avsedd för hyresvärde, betonar Solberg.

- Dåliga nyheter för dem som har köpt för uthyrning

Anders Leisner, chef för den juridiska avdelningen av huset ägare National Association, berättade Dinside uthyrning av lägenheten normalt beskattas med 25 procent om du köper en lägenhet och hyra ut, och det är bara när du har mer än 5 lägenheter att hyra som detta betraktas som en affärsverksamhet med relaterade moms- och skatteregler.

- Det här är ett litet nytt drag från skattdirektoratet, säger Leisner till Dinside.

- Hittills har de ansett att näringslivet är i fem lägenheter, men nu säger de att gränsen kan gå mycket lägre med Airbnb-uthyrning. Och det är dåliga nyheter för dem som har köpt upp sektioner och bara kör en hyra i en gemensam union, säger Leisner till Dinside.

- De som brukar använda lägenheten för att bo i kommer inte att påverkas av detta i samma utsträckning. Det här är främst de som har köpt en sektion som de bara använder för detta ändamål, säger han.

Gräns ​​20. 000

- Betyder det att alla som hyr ut via uthyrning Airbnb bör planera på att betala skatter och moms, eller detta gäller endast ett fåtal?

- Vanlig uthyrning av ett hem, i liten utsträckning av en individ, är beskattningsbart endast om intäkterna överstiger 20 000 kr, men inte som verksamhet. Det är alltid så att det finns en gräns för när hyra övergår till att bli en skattepliktig verksamhet, säger Lene Ringså Solberg, chef för personliga skatter i skattedirektoratet rättstjänsten att Dinside.

Läs mer om skatt på hyran, när du delar bostad

På frågan om vem som bör planera på att betala skatt och moms Solberg sade att det inte finns någon absolut gräns när det ska betraktas som beskattningsbar verksamhet eller bara vanlig beskattningsbar hyra av bostad .

- I de fall där det finns en mycket hög uthyrningsverksamhet kan det betraktas som ett företag, men du kan bara hyra en lägenhet, säger Solberg.

Hur hyra politik för bostäder

Vanliga hyra regler är sådana att det finns skatteskuld från första öre om du hyr ut en fastighet du äger, men att du inte ens bor i.

Om du använder minst hälften av den egendom som du äger För egen användning är det skattefritt att hyra resten.

Här är det viktigt att notera att det här beräknas enligt hyresvärde, inte efter område av fastigheten. Det vill säga det hyresvärdet som måste vara mindre i leasingavtalet än i den del du bor i dig själv.

Om du hyr mer än hälften av ditt eget hem, men för mindre än 20 000 dollar per år är det också skattefritt.

Om du låter alla eller Mer än hälften av homeownership för över 20 000 per år, hela hyresintäkter för helåret skattepliktig.

- Det finns ingen skatteskuld om du hyr ut ett rum eller ett studentrum i ditt eget hem, så länge du använder mer än hälften av fastigheten för eget bruk, avsedd för hyresvärde, betonar Solberg.

ÖVRIGA REGLER: Om du hyr stugan på Airbnb finns det en lägre gräns för att betala skatt. FOTO: DMZ / Shutterstock / NTB SCANPIX mer

Undre gräns för uthyrning av semester

För uthyrning av hem, att du gillar en viss hyresfastigheter eller använda som din primära bostad för dig själv, tillämpa andra regler:

Där du använder fritidshuset för ditt eget fritid, blir din hyresintäkter upp till 10.000 kronor är skattefria. Av det överskjutande beloppet anses 85 procent beskattningsbar inkomst.

Om stugan anses vara en ren hyttstuga finns en skatteskuld från första kronan.

Eeek! Skulle du verkligen ha betalat skatter?

Vad händer om någon upptäckte att de borde faktiskt ha betalat skatt på hyran? Är det något som kan ha retroaktiv effekt?

Solberg i skatteförvaltningen understryker inför Dinside att detta är ingen omprövning eller nya regler.

- Det finns samma regler för uthyrning av bostäder som tidigare. Om du inte tidigare redovisat inkomst som är skattepliktig måste du ändra avkastningen så att din inkomst ingår. Kom också ihåg att du kan få avdrag för underhåll om din inkomst är beskattningsbar, säger hon.

Kör du företag eller hyr bara?

Det finns vissa skatteregler som gäller för privat uthyrning, som vi har beskrivit ovan, och sedan finns det andra regler som gäller när låter är att betraktas som en verksamhet.

Som Leisner i Huseiernes Landsforbund säger också, då Skatteförvaltningen definieras nu en lägre tröskel för vad som anses vara ett företag på nätet korttidsuthyrning som Airbnb, än vad som traditionellt förknippats med uthyrningsverksamhet.

Vad du riskerar att behöva betala skatt eller inkomst beror därför på om du gör anses vara ett företag eller inte:

- En privatperson kan ha skattepliktiga intäkter från uthyrning om det överskrider skattefria gränser. Det betyder inte nödvändigtvis att det är affärer. Hyresföretag har mervärdesskatt, säger Solberg till Dinside.

För att avgöra om hyran företag eller inte, i enlighet med skatteförvaltningen genomfört en bedömning av om ditt företag arbetar på egen bekostnad och risk, om den har en viss grad, om det är sannolikt att göra en vinst över tiden - och om den riktar sig mot en viss varaktighet

Solberg uppmanar att kontakta Skatteverket om du är osäker på de regler som gäller för dem.

Detta måste se upp för på Airbnb

Server 100. 000 på gästrummet

ADVERT

Mest populära