All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Mer sexig med lägenhet

Norrmän utmärks i europeiska sammanhang för att de äger eget hem. Vi tycker om att vara vår egen herre.

Danska vits: Vad heter det på norska? Stuga på stugan på stugan! Se mer

76 procent av nordmännen äger egna bostäder, medan aktieinnehavet i Danmark och Sverige bara är 53 och 58 procent. Och det här är landet vi brukar jämföra.

Men vilken typ av hem som vi köper håller på att vända. Tidigare borde alla ha en villa, nu börjar många människor köpa en lägenhet.

Du kan se klicka här eller på länken om

Out With Bonderomantics

- Vi Norrmänna får mer Urban. Och som en konsekvens ökar efterfrågan på lägenheter. Det kommer sannolikt att bli mindre och mindre kvar av böndernas omvandling i framtiden, säger Peter Batta, VD för Bolägareföreningen.

Enligt regissören har migrationsmönstret förändrats avsevärt de senaste åren.

- De yngre generationerna bryr sig inte om att spendera så mycket tid i trädgården, och den äldre trädgården är inte så gammal som den brukade vara. Vi har också blivit alltmer mobila och människor behöver inte längre bo i samma bostad under hela livet, säger Batta.

Han hävdar att det tydligt ses på prisnivån.

- Lägenheterna är ofta mycket dyrare än enfamiljshus. Det här är uppenbarligen att efterfrågan på lägenheter är väldigt hög, säger Peter Batta.

Och statistiken bekräftar uttalandet: I maj var genomsnittliga kvadratmeterpriset på lägenheter 69 procent högre än på hus. Prisökningen på lägenheter under de senaste 12 månaderna har varit 14 procent - dubbelt så hög som för enfamiljshus.

Frivillig tvång

Bjørn-Erik Øye, Prognoscentrets chef. Se mer

Bjørn-Erik Øye, chef för Prognoscentret, har också observerat att bostadsandelen har ökat. Men han tror mer och mer att människor "tvingas" in i lägenheterna.

- Åttio procent av norrmännen drömhem är fortfarande fristående. Men de vill också leva centralt, och

är svårt att få ett fristående hus på Karl Johan, säger Øye. - Lägenheten har ökat de senaste åren eftersom vi lever mer och mer centralt. Det finns inget utrymme för att bygga villor och en naturlig följd är att bygga de flesta lägenheter som människor har råd att leva i.

Bostadsexperten hävdar att trenden är tydlig.

- Andelen bostäder som är lägenheter kommer bara att växa under den kommande tiden. Detta gäller inte bara i Oslo, men också i andra större städer och städer ", säger han.

Men han betonar att det kommer ta lite tid innan norrmännen når europeisk nivå i förhållandet mellan lägenheter och hus.

- Det tar lång tid att rocka den norska bonden och skratta på Øye.

Tydliga räknas

MER OM EGENDOM

Polsa med 30 procent grönsaker
  1. Därför bör du också tvätta koka-in-bag ris
  2. - Nej, du får inte cancer från att äta blåbär <999 > Varför är pizzarundan när lådan är fyrkantig?
  3. Hur blir man av med tjurar?
  4. Fungerar Vanish Gold Oxi Action som en blekmedel?
  5. Mäta din energiförbrukning med lite ding
  6. Statistiska centralbyrån har för närvarande bara siffror för 1987-1997.
  7. - Under denna tioårsperiod ökade antalet lägenheter från 13 till 16 procent av den totala bostadsbeståndet. Antalet småhus var konstant, medan småhus andel (radhus och duplex) föll, säger senior rådgivare i SSB, Arne Andersen.

Senaste siffrorna från Forecast Center visar att bostadsbyggnaden har haft en explosiv tillväxt de senaste åren.

ANVÄND DENNA BERÄTTARE FÖR ATT SE VAD ALLA HUSEN

DITT

ÄR VERDT

ADVERT

Mest populära