All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Mer ren vit standard

Att välja rätt vit färg engagerar många. Och tillsammans med moderna inredningsfärger som dämpade, neutrala gröna, blå och gråa färger verkar gulaktig vit vara gulare än många önskningar.

Vit kan uppfattas som gulaktig, rödaktig, varm, cool, gråaktig eller blåaktig - beroende på sammanhanget. Det finns ingen vit färg som passar överallt, men det är naturligt att en ren vit färg ofta är bättre än en gulaktig vit med dagens fuktiga och snygga färgtrender.

För de som väljer färg för ett hem, kontor eller affärslokaler är en förlängning av standardfärgerna från träfabrikerna positiva.

Södra expanderar

Plywoodplattor i massivt trä finns i ren vit färg.

- Vi har tidigare bara haft S 0502-Y på målade produkter. Senare har vi fått flera produkter även i färgen S 0500-N, Classic White, säger Katharina Sølvberg i Södra. Företaget är den ledande leverantören av träpaneler, paneler och andra interiörer för den skandinaviska marknaden.

- Vi har också börjat göra några profiler i S 0500-N. Vi utökar sortimentet av listor och utför även med den här färgen, och det har blivit positivt mottagen. Vi kommer därför att öka utbudet, säger hon.

- Några av de stora byggbutikerna bär handverktyg i både S 0500-N och S 0502-Y som standard. Men alla kan beställa det. Vi har allt på lager i Norge, säger hon.

Klassisk vit Smart Panel

Vit kan uppfattas som gulaktig, rödaktig, varm, cool, gråaktig eller blåaktig - beroende på sammanhanget.

Även RBI, som producerar och distribuerar förmålade listor och paneler under varumärket Smartpanel, upptäcker ökad efterfrågan på rena vita färger.

- Vi har både S 0502-Y, Bomull och S 0500-N, Classic White. Men det finns flera som ber om S 0500-N, eftersom det är lättare att kombinera med andra färger.

Classic White finns som standard för både tak och väggar. Våra listor levereras fortfarande bara i färg S 0502-Y, men vi överväger att utöka med listor och fler produkter i klassiskt vitt, och det kommer, säger Ann Jeanette Myrland i Smart Panel.

- Väggarna och takpanelerna S 0500-N har sålts mycket bra och är idag dagens färg som växer snabbast. Vi har haft det i sortimentet i ett år, medan S 0502-Y har funnits i över tio år, så det är en bra färg. Om S 0500-N fortsätter i takt vi upplever nu, kommer det definitivt att ta över som den mest populära vita färgen, säger hon.

Marknaden bestämmer

Även i Byggma Group, som levererar fönster och dörrar, pre-målade taket och väggpaneler och andra målade interiörprodukter, märker de den ökade efterfrågan på rena vita färger.Gruppen har redan vägg- och takpaneler i S 0500-N, med färgnamnet Brilliant White.

- Färgen S 0500-N tar mycket och vi lanserar mer rena vita produkter under sommaren. Det är vad marknaden vill ha, säger Torunn Mangseth i Byggma.

- Jag skulle inte ha blivit förvånad om S 0500-N tar över som standardfärgen i framtiden. Men det är nog lite tidigare. Byggbranschen är relativt konservativ, och det tar tid att byta saker här, avslutar hon.

Byggma-koncernen har flera färdiga produkter i S 0500-N på vägen till marknaden. De har redan lanserat Huntonit väggbeklädnad i ren vit färg.

ADVERT

Mest populära