All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Mer stöd från Enova

Text: Nina Granlund Sæther

norrmän spenderar 60 miljarder årligen till uppgradering av bostäder. Med de nya erbjudandenen vill Enova hushållen tillbringa en större andel av kronan för energiåtgärder. För att få mer kunskap och för att få en översikt över vilka energimått du bör göra kan du nu få stöd för en energimätning av hemmet.

- En kvalificerad energirådgivare bedömer bostaden och skapar en handlingsplan som anger vilka uppgraderingar som ska göras för att minska energiförbrukningen. Energikonsulten kommer också att driva bostaden, säger VD Enova, Nils Kristian Nakstad.

Du kan få upp till $ 5.000 till stöd för Enova för en sådan energibesiktning. Om du väljer att uppgradera fastigheten enligt handlingsplanen kan du också få stöd för detta upp till 125.000 kronor. Stödet beror bland annat på ambitionsnivå och att husägaren investerar mycket pengar i själva åtgärderna.

Ökat stöd till värmepump

- Över en fjärdedel av energin i Norge går till hem, och vi vill göra fastighetsägare mer medvetna om goda energiåtgärder i sina egna hem med hjälp av vårt erbjudande, säger Nakstad. Han lovar också mer stöd för att ersätta olja som drivs med en förnybar värmekälla.

- Vi måste komma till en omstrukturering energi i befintliga bostäder som kommer att ge en långsiktig effekt i form av minskad energiförbrukning och minska utsläppen av växthusgaser, säger Nakstad.

Stöd för utfasning av oljelé har blivit anmodad från husägare. I genomsnitt släpper en oljeläge nästan sex ton CO2 under året. Med det nya stödet ger Enova dem som vill bli av med oljepanna och installera en förnybar energi upp till 25 000 för att stödja

Trond Nessæter i Robert Bosch GmbH, som också sitter i styrelsen för den norska värmepumps förening, är mycket glada för det nya bidrag.

- Vid köp av luft till vatten eller flytande / vattenvärmepump får du 25 000 kronor till stöd för endast 10 000 tidigare. Jag tycker att det är väldigt positivt! Jag Haer Enova stöd tillsammans med 15 procents rabatt som HL-medlemmar kan få på våra värmepumpar kan utlösa marknaden att fasa ut de förorenande olje killarna, säger han. "Byte av oljeugn är en stor investering, så även om några överraskningar kanske vill ha ännu mer stöd, är detta ett steg i rätt riktning.

Du kan också stödja solfångare, centralvärmesystem och växla från elvärme till andra förnybara värmekällor.

Bättre energieffektivitet

I Norge är det möjligt att spara energi som motsvarar 16-20 Alta kraftverk genom att förbättra befintliga bostäder.

- Det finns ingen tvekan om att Enova är rätt att göra goda avsikter. Det gynnar också samhället, säger Jon Karlsen i Glava.

Om du väljer att uppgradera ditt hem kan du uppnå en bättre energiförbrukning, och då kan det också vara pengar att tjäna när du säljer ditt hem. Energibesparingsprogrammets medvetenhet ökar. 1 av 3 norrmän är villiga att betala mer för bostäder med bra energiförbrukning, vilket visar fina siffror från en enkät Enova har just avslutat.

ADVERT

Mest populära