All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Mer värme med öppen spis kassett

Text:

Sänker elräkningen din sömns sömn trots att du brinner mycket i eldstaden? Problemet kan vara att eldstaden har för låg effekt. Öppna, gamla gropar ger lite värme.

- Med en öppen härd eld bokstavligen bra för kråkorna, eftersom mycket värme försvinner ut genom skorstenen istället för att gå ut i rymden, säger energirådgivare Trond Paasche i Enova. En sluten förbränningskammare, dock uppnår högre temperatur ger mindre partikelutsläpp, och både miljön och plånboken vinner i längd.

Eldstadskostnader

Men det är långt från gratis att renovera eldstaden för att göra den effektivare.

- Att ha en eldstadssats varierar i pris och frågar hur svårt åtkomsten är. Men normalt kostar jobbet ca 4 000 - 5 000 kronor, beräknar Torstein Hjelmeland, tekniskt ansvarig för eldstadsproducenten Dovre. VD Asgeir Vikhagen i eldstäder lagra värme i Bergen tror man ska vara beredd på mer:

- Att få en spisinsatsen i en gammal härd kan kosta runt 25 000, allt beaktas. Det är självklart en fråga om ansträngning, men om du vill ha en normal på runt 12-15 000 kronor är det här en realistisk beräkning, säger Vikhagen.

En som passar

Det är inte heller gratis att välja den billigaste eller de finaste. Passar inte kassetten i storlek, du kommer inte att få något sätt.

- Inte alla spel passar alla fasor. Till exempel kan du inte välja en sårbar insats i en stor pimple, säger Vikhagen. Det finns också många insatser som är för höga för befintliga eldstäder eller där ventilationen är svårt att uppfylla, och det görs främst för nya omger. Vikhagen rekommenderar folk överväger att införa ett försök att ta mått på härden, ta bilder av elden och ofta också att de har ritningar av det, och ta allt med sin eldstad återförsäljare. Där hjälper de till att hitta ansträngningen som passar både storlek och stil.

Det finns också mycket information på tillverkarens webbplatser.

- Vi har publicerat skisser och mål för våra produkter så att det blir lättare för människor att hitta en insats som passar, säger Torstein Hjelmeland i Dovre. Han tillägger att människor också kan skicka e-post till Dovre, med målscheman och frågor för personlig rådgivning.

Konkurrenten Jøtul har även kataloger och tekniska dokument tillgängliga på sina webbsidor.

Fyr korrekt

Vill du elda ekonomiskt och miljömässigt? Här är några råd från Enova:

  • Se till att du kommer igång.
  • När du har en eld, sätt in en och en bås. Slå ner dragningen.
  • Kontrollera att den brinner med öppen flamma.
  • Ingen stormkamin.
  • Stäng inte draken för att tömma träet. Då får du en ofullständig förbränning och mycket ask och sot som i värsta fall kan ge eld.

Öppen eller sluten spis?

Om vi ​​antar att du kan köpa en massa björk till 2 000, kan vi räkna ut hur mycket du betalar per kilowattimme respektive i en öppen och en sluten eldstad:

Krav:

Pris på ett gäng björk 2 000

värmevärdet per barm: 4.240 kilowattimmar

Ren värmevärde: 2000 (delat med) 4240 = 47 cent per kWh

Öppen spis:

Effektivitet: 15% < 999> priser per kWh: 47 cent (delat med) 0, 15 = 3, 13 kronor per kWh

stängd spis:

Effektivitet 70%

pris per kWh: 47 cent (delat med) 0, 70 = 67 öre per kWh

Källa: Enova

ADVERT

Mest populära