All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Mer gas kök

- I år säljer vi ca 3500 gasspisar för stuganvändning. Trenden är att fler och fler köper kamin som också är utrustad med gasugn till hytten, säger VD Petter Lein i Primus AS, den största leverantören av sådana spisar.

Gas är också i full fart i det norska hemköket.

- Gas är i stark utveckling. Detta är en våg som vi ser komma, säger regissören Anton Hellesøy i nationell resurs Norwegian Gas Center nyhetsbyrån Newswire.

Han tror att detta är kopplat till utvecklingen av elpriserna och förväntningarna om fortsatt tillväxt under kommande år. Många söker därför efter alternativa energikällor. Övergång till gas kan vara komplicerad i hem som använder panelvärmare. Med vattenburet värme är det en enkel sak.

Denna utveckling av gas

- Detta är förmodligen en av orsakerna till att gas nu väljas som energikälla genom att utveckla ett ökande antal bostadsområden, oftast relaterade till ett nedgrävt, central gastank, säger Hellesøy.

Detta bekräftas av Lars Nilsen, VD för Block Watne.

- Gas är standard i infrastrukturen för de flesta av våra nya projekt, minst 400 bostäder per år. De är utrustade med gasspis, gasspis och möjlighet till gasutvinning i köket, säger Nilsen.

Kockens favorit

Många professionella kockar föredrar gas för matlagning. Köksgas är mycket vanligare i norska restauranger än i norska hem.

- Den omedelbara värmen gör gasen mycket bekväm att använda. I vissa recept är blixten avgörande för ett perfekt resultat. Dessutom coziness och charm, säger kock och general manager Jørn Lie på Restaurang The Old Raadhus i Oslo Newswire.

Han tror att det växande intresset för mat och matlagning kommer att leda till en ökning av försäljningen av gasdrivna spisar. Norska mänens entré i köket kan gå i samma riktning. De är förmodligen mindre angelägna om gas i allmänhet och kräver höga krav på utrustning de själva kommer att använda, säger Lie.

Induktionsvärme, som ger en snabbare effekt än traditionella elektriska matlagningsplattor, är ett konkurrenskraftigt alternativ till gasspis.

- Induktion är trevligt för mycket, och valet är smaksmak på många sätt. Personligen tror jag att du förlorar en del av märkets finstämt känsla i fingrarna som du får med gas, säger Jørn Lie.

ADVERT

Mest populära