All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Pengar att tjäna på hyror

Foto: Colourbox.

->

Foto: Colorbox. Varför lämna stugan tom när du kan tjäna pengar att hyra ut det?

De flesta som äger ett fritidshus lämnar det tomt under det mesta av året. Varför inte tjäna pengar vid stugan när den inte används?

Skattefri

På påsken finns det många som vill hyra stugor. Och ni lämna, men föredrar att spendera det någon annanstans än i bergen, kan du snabbt få en skattefria pengar från att hyra ut stugan denna påsk. De första 10 000 kronor som du tjänar på att hyra ut ur ett undantaget fritidshus är skattefria.

Denna regel gäller alla rekreationsegenskaper, oavsett om det är en stuga, ett lanthus eller en lägenhet. Även en stadslägenhet kan betraktas som ett fritidshus.

- Antagandet är att du som ägare använder fastigheten som vanligt för fritids egenskaper, skriver Annie Kristin Beaked Ek i boken "Hur man sparar skatt."

Favoritvillkor

Frisparken på £ 10.000 gäller för varje fastighet. Det innebär att om du har flera undantag beskattas stugor, till exempel en sommarstuga i södra Norge och en jaktstuga i fjällen, kan du hyra ut båda och få upp till 20.000 skattefria pengar totalt.

Skattevillkoren är också gynnsamma om du vill hyra ditt fritidshus i mer än ett par veckor om året. Förutom det fria köpet på 10 000 kronor beskattas endast 85% av hyresintäkterna. Det innebär att om du hyr ut stugan för 25 000 per år, betalar du bara 3570 miljoner i skatt och nu har 21430 självt.

Övriga regler för hyror

Observera att detta gäller undantagna fritidshus. Övriga regler gäller om hytten betraktas som en ren hyttstuga.

- Det är ett villkor att ägaren använder fastigheten ganska över tiden. Inte uppfyllt de villkor som anges om livet, kommer anläggningen räknas som hyra stuga, säger i broschyren "skatt på uthyrning av bostäder", utgiven av Skatteförvaltningen.

I sådana fall är alla hyresintäkter skattepliktiga, men du har också rätt att dra av för underhållskostnader.

Källor: "Hur man sparar skatter" och Skatteverket.

ADVERT

Mest populära