All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Fukt fönster kan indikera mögel

duscha, kan många människor i ett litet utrymme och dålig ventilation orsaka kondens på fönstren hemma. Det verkar oskyldigt nog, men kondens är det första tecknet på fuktskador i hemmet.

- Det kan vara ett tecken på ett fuktproblem i hemmet. När det finns kondens, finns det ofta svarta spår av gjutning längst ner på ramarna, säger Kjetil Runningen i norska fuktskador.

Läs också: För att ersätta och installera fönstren även

Fukt och dagg på fönstret = punkterade fönster

Kondensation bildas när fukt i luften kondenseras och förvandlas till vatten på kalla ytor, och därför ser vi att det särskilt på fönster på vintern.

- Det handlar om fukt i luften som kondenserar på kalla ytor. I äldre fönster som är sämre isolerad fukt finns på insidan av fönstret, medan det är bättre isolerad den ligger utanför fönstret, sade forskning vid SINTEF, Eyvindr Fredriksen.

KONDENSION OCH HÖG LUFTFARTYG

Kondensbildning är bildad av fukten vid heta luftytor. När temperaturen sjunker kommer fukten in i luften till vatten.

Kondenseringen kan ses på ytor som fönster och speglar, men på andra ställen visas kalla platser i hemmet och bakom möblerna som vetter mot väggen.

En liten kondens på fönster är inte farlig, men det är det första tecknet på att luftfuktigheten i hemmet är för hög. Således bör du kontrollera om du har fuktskador, som svart svamp, i fönsterstolar, i hörn och bakmöbler.

Om husets fuktighet är för hög är det igen ett tecken på att ventilationen är för dålig. Om det finns många som bor i hemmet, spenderar mycket eller gör mycket mat, är behovet av ventilation större.

En avfuktare får ner fukt genom att dra ut vattnet i luften, och kan vara en lösning om du inte bli av med problemet med ökad ventilation.

Om du får dugg inuti fönstren kan det innebära att de är dåligt isolerade. Detta är ofta fallet med fönster i lite äldre byggnader.

Läs också: Att ersätta de yttre panelerna

Kan vara tecken på mögel i hemmet

Även om dagg på fönstren är något som de flesta av oss ser lite av på ett tag, särskilt på de kallaste vinterdagarna, det kan därför vara vägledande att något är fel. Det är svårt att säga hur mycket kondens som är för mycket, men hög luftfuktighet ger goda förutsättningar för mögel och svamp därmed kondens på ytan av boendet innebär att du har ett mögel problem.

- Hållbar kondens kan indikera att luftfuktigheten är för hög, säger Fredriksen.

Om du har mycket kondens på fönstren, bör du kontrollera om du har svarta spår av svamp i vindrutan. Kondensat och svamp kan också bildas på kallare ytor som du inte ser, som i hörn och bakom skåp och andra möbler som står upp till väggen.

Läs också: Så här återställer du gamla fönster

Bör vara borta inom 15 minuter

Anledningen till hög luftfuktighet kan vara många. Det kan vara att du sällan sköljer att ventilationssystemet inte fungerar, ofta duscha, matlagning eller för mycket utrymme i rummet.

"Bor du fyra studenter på 30 kvadratmeter, det är inte vad som annars skulle vara naturlig ventilation tillräckligt," säger Runningen.

- Om du antar att du har ganska moderna fönster med viss grad av isolering, behöver du främst ökad värme och ventilation i och ut ur huset, säger Richard Wannemacher, chef för norska mögel- och bakteriekontroll.

- Det handlar om vad fukten kommer ifrån - oavsett om det är självtillverkat eller fukt uteifrån eller en kombination.

Särskilda skydd och källare exponeras, eftersom fukt kan tränga in i väggar och golv.

Kondensera det på spegeln när du duschar, tänk Wannemacher-fukt bör vara borta i sig inom 10-15 minuter. Om inte, bör du kontrollera ventilationen i badrummet.

Läs också: Hur man målar fönsterramarna

Behöver mer ventilation

Förutom luftavluftning ur huset är det viktigt att du har luftluckor under dörrarna så att den också kan röra sig från rymden till rum.

Hög luftfuktighet är ett större problem på vintern än på sommaren, delvis för att vi är bättre att hålla windows öppna under sommaren. Att försöka blockera kyla genom att släppa ut är inte en bra idé.

- Det är inte meningsfullt att stänga av alla ventiler på vintern, säger Wannemacher.

Är det svårt att bli av med problemet med normal ventilation, kan avfuktning vara en lösning.

En luftfuktare reducerar luftfuktigheten genom att suga fuktig luft in i rummet, extraherar vatten och blåser torr luft in i rummet igen.

ADVERT

Mest populära