All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Modern inredning på bevarande värdig fasad

Thor Dahl AS har sedan i våras arbetar med renovering av delar av Quarterly 7 på Torshov. Tre städer från 1920-talet till Lammers gate och Nordkappgate får nya fasader med modernt pus system, nya kronor och fönsterdekorationer. Eftersom stadens hus är listade på City Antique Yellow List of Conservative Buildings och ingår i National Heritage Site's NB! register över stadsmiljöer av nationellt intresse gjordes stora renoveringar. Fasaduttryck måste vara så oförändrad som möjligt.

- Vi har tagit ner alla gamla gips på fasader, reparerade blockmetoden, bytte fönster och balkongdörrar, och rehabiliterade rör. Fasaderna har renoverats och re-isolerade och nya utsmyckningar är monterade, sade befälhavaren Mason och VD Ingvar Røang i Thor Dahl AS.

Stor skada

Materialet är så flexibelt att arkets fasad upptas av listorna.

Före renoveringen hade fasaderna omfattande skador. Murpussen avskalades delvis och smutsades så att fukt trängde igenom de bakre väggarna. Det var kallt och drastiskt inuti, och kondensering bildades på ytterväggarnas inre väggar. Delar av dekorationerna var förväxlade eller saknade. I samarbete med kulturarvs Management Office har kommunala bostads Oslo KF och Thor Dahl nådde metod, färger och dekorationer så långt veitilbakefører tenements till sitt ursprungliga utseende.

Bland annat är 2, 5 kilometer fasader av EPS (expanderad polystyren) istället för gips. De nya horisontella bandsmederna och fönsterramarna är gjorda enligt originaldekorationen och tillverkas av belgiska NMC och levereras av Deco Systems. Listorna har en sluttning ovan och en markerad droppnäsa längst ner. De är förstärkta och ytbehandlade vid leverans.

Profiler i EPS

Oljor och fogar är förseglade med sandblästrade jordar för att uppnå samma struktur som kudden.

- Vanligtvis är tunga gipsprofiler fästa vid tegelväggen. Med dessa listor blev jobbet mycket enklare, bättre och billigare. Vi har nu en extra isolerad fasad utan kalla broar, säger Ingvar Røang.

Eftersom hela pillen togs ner, är ramramarna också så långt borta från fasaden som ursprungligen. Metoden gör det också möjligt att plaska upp utan att invånarna måste flytta ut.

Efter att det gamla pillret hade krossats, måste tegelstrukturen vara delvis väggväggad igen på grund av förvitrade leder, dåliga ormar eller skadade tegelstenar. På några ställen var fienten bara några centimeter, och rättningen tillämpades ojämnt. Tegelväggen redoneades sedan innan fasaderna var extra isolerade med 5 centimeter tjocka skivor mineralull. Thorendahl har använt ett Weber fasadsystem, med fiberkudde, förstärkningsnät och tvåskikt fiberkudde.Efterbehandling sker med finmalning (1 mm) och solidfärgad silikonplastkudde.

Inga kalla broar

Efter det att den gamla pennan slogs ned, skulle telegramkonstruktionen repareras och ny rätning och borstning applicerades.

Utsmycket är limt på fasaden, och ger därför inte upphov till kalla broar under armaturen. Byggd med adress Lammers gate har en ljusgul färg, medan de två krökta byggnadskroppen mot Nordkappgata blir vita. Färgerna bestäms i samråd med Byantikvaren. De ursprungliga takhyllorna, bottenväggen, hylla maskerna och granitdörrramarna behålls.

Alla fönster och balkongdörrar byts till nya gammaldags ramar, med ramar och ramar i trä och med externa beslag. Till den gula fasaden är fönstren bruna målade, medan de två vita byggnaderna har gröna fönster och dörrar. Suspensioner och avloppsrör är gjorda i zink, enligt Byantikvarens krav på retur och användning av originalmaterial.

Gjord av mått

De målade fönsterramarna ser ut som riktiga gipsdekorationer. Fönstren är trä, med inredning i gammal stil.

- Dekoration, Domostyl Custom, kan tillverkas i anpassad design och anpassade färger, och kommer i 2 meter långa. Vi kan göra profiler i bredd från 2, 5 centimeter upp till 1, 2 meter. Vi fick ett mål och kunde leverera listorna efter tre veckor, säger Olaf Rimstad i Deco Systems.

- Profilerna skärs och jäsas på plats. När de monteras limas de med ett specialband och mekaniskt säkras vid utsatta platser, säger han.

Experter från NMC har varit på byggarbetsplatsen och genomfört utbildning om hur man monterar, monterar och avslutar listorna. Profilerna är inte gnistrande, men bara limmade kanter. Från fabriken levererades de med samma pusstruktur som äntligen.

Utsmyckning med funktion

Nu är fasaden helt renoverad, med ny plysch, nya fönster och dekorationer. Allt är gjort med moderna material och tekniker, men i gammal stil.

Många gamla städer har förlorat mycket av inredningen. När stuckatur och droppfenor försvinner, förlorar fasaden viktiga funktioner. Gesimsene är utformad med en droppande servett som får vattnet ur fasaden. Rummets funktion, förutom att byggnaden är vacker, är att skydda den porösa tegelstenen som bildar den bärande konstruktionen. Om vattnet rinner ner i fasaden skadar det brandytan, och långvarig fuktskada leder ofta till upplösning av leder och väggmörtel.

- Rehabilitering av gamla fasader är tidskrävande och dyr och kan innebära mycket byråkrati. Under en lång tid var förordningen dålig och många dekorationer var borta. Tidigare rika utsmyckade fasader på gamla hus har blivit renoverade till enklare utseende, och sedan mycket av de inslag som inredningen har förlorat. Tidigare borttagna dekorationer kan återupptas med profiler från Deco Systems, säger Ingvar Røang.

Kommer tillbaka

Jean Paul Beresford, Thomas Volkmer och Ingvar Røang är nöjda med den konservativa byggnadens nästan färdiga fasad mot Lammers gate.

- Om du inte renoverar noggrant, returneras fasader ofta, och vi ser det ofta i gamla stan.Gamla nackdelar som är förankrade är farliga, det kan skada och skada förbi, "säger Jean Paul Beresford från Thorendahl.

- Dessa dekorationer bör inte falla, men om de gör det blir konsekvenserna inte lika allvarliga, tillägger Ingvar Røang.

ADVERT

Mest populära