All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Minsta tid för uthyrning är tre år

Text:

Vill du hyra en lägenhet, till exempel, har ärvt från dina föräldrar, åtminstone för närvarande tre år. Om du väljer att göra ett avtal som säger att hyrestiden är kortare, strider det mot lagen.

- En tillfällig upplåtelse som är i strid med lagen är att betrakta som ett avtal som inte har någon tidsgräns alls, säger advokat Anders Leisner. Det innebär att du förlorar rätten till åtkomst över hyresobjektet. Hyresgästen kommer då att få full uppsägningsskydd och behöver inte gå vidare innan han eller hon önskar - såvida du eller dina familjemedlemmar kommer att använda lägenheten. Men även då kanske du inte vill få tillbaka lägenheten. Domstolen kan finna att hyresgästerna har mer användning för det än du.

En plus två ger mer frihet

Tidsbegränsad kontrakt löper ut hyresrätt utan uppsägning vid slutet av den avtalade leasingtiden. Minimiperioden för uthyrning är ursprungligen tre år om bostaden inte är i hyresgästens eget hemvist. Till exempel, när du hyr ett hemvist boende är minimiperioden ett år.

Om hyresgästen vill bo i lägenheten mindre än tre år, är det möjligt att göra ett ettårigt avtal med en ovillkorlig rätt att hyra ut till förlänga avtalet under minst två år. Det är också lämpligt att kombinera tidsbegränsning med avbokning så länge kontraktet varar. Då är festerna friare. Men det är särskilt hyresgäster som kan dra nytta av periodens uppsägning. Även om hyresvärden väljer att säga upp hyresavtalet är det inte säkert att hyresgäster önskar flytta innan hyrestiden är över.

ADVERT

Mest populära