All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Mus som smör och choklad

Text: Nina Granlund Sæther / Elin Enger Mollestad
Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

- De två första möss lockas av hårdost bitar jag in i fällorna, men sedan var det stopp. Fella stod för en hel vecka utan att kunna fånga en enda mus, säger Grethe Klose. Hon försökte också locka hamburger kött, men till ingen nytta. Då fick hon tips på att prova smör och choklad.

- Jag rörde lite smör och Nugatti och låg på stranden. Den första natten gick musen till fella, hon skrattar.

Seal Catches

Möss kan orsaka allvarliga skador inomhus, genom att gnugga saker och grisar med urin och urin. Du ser ofta skador på isoleringsmaterial och plast som skyddar mot fukt i husets vägg. De kan gnugga möbler, kläder, gardiner, böcker och målningar, men förstör också väggar, golv och tak. Det kan gå mycket hårt över elektriska ledningar. Om de äter från isoleringen på strömkablarna kan det vara kortslutning och brand.

Den viktigaste åtgärden som kan vidtas för att minska inomhusproblemen är att förhindra att djuren går in. Alla öppningar större än 6 mm måste vara stängda. Men om djuren först kom in, måste patcherna visa sig att bli av med dem. Då hjälper det sällan med en fälla på vinden och en i källaren. Det handlar om att gå systematiskt.

Biolog Arnulf Soleng vid Norska folkhälsoinstitutet rekommenderar en noggrann inspektion för att ta reda på vilken typ av gnagare det talar om. Stänk mjöl eller talk på golvet och leta efter spår för att avgöra var djuren är och var de flyttar för att hitta mat och vatten. I allmänhet flyttar de där de känner sig trygga, det vill säga inuti och inuti väggar, skåp och rörsystem. Därför är det liten avsikt att placera fällor i mitten av köksgolvet. Lägg dem nära väggar och skåp och stäng dem. Medan mössen är relativt lätta att fånga i fällor måste råttor lockas i större utsträckning på grund av deras mer skeptiska natur.

- Av fälten där djuren vill gå, istället för att försöka locka dem till en osäker miljö. Fina matsalar kan vara inuti skåpet under köksfacket, där vattenrören sträcker sig från golvet eller från väggen. Placera en fälla på vardera sidan av öppningen. Skjut in i brickor under köksskåp, byråer och hyllor. Var försiktig så att barn och husdjur inte kan komma in i fällorna. Du kanske vill notera var fällorna är placerade så att det är lättare att kontrollera och ta bort dem.

Variera menyn

är att föredra att låta fällor för en stund utan att vara spänt upp, så att djuren kommer att uppleva menyn är bra och att det inte är så farligt att Svipp förbi. Experimentera med olika livsmedel som luktar frestande, som jordnötssmör, russin, frukt, fläskkorv eller salami dip.Ost är lite effektiv trots barns skull. Men prova olika rätter tills du hittar något de tycker om, eftersom djuren kan vara extremt specialiserade och bara äta några saker. Kläder och pappersstycken kan också vara bra lockar när djuren ska uppfödas och letar efter material för sfären.

Nybakat köttdeig eller bacon är Rentokils super tips.

- Vi måste konkurrera om deras matkälla. På många ställen bor de i lyx med god mat tillgänglighet. Då gör det ingen skillnad i de goda sakerna, förklarar Arne Nese.

För att göra dödandet så mänskligt som möjligt måste man placeras mot väggen och med den spända slaget från väggen. Detta förhindrar att mössen träffas felaktigt, till exempel över foten eller svansen när gräsklipparen klämmer fast. Vid dödsfall slår fällan ut och träffar nacken så att musen dör omedelbart.

Om ett djur har fallit i fällan, använd bara handskar för att kvinnorna ska ta bort och kasta djuret. Det är inte nödvändigt att tvätta fällan, om det luktar dyrt, är det bara bra.

Alla skadedjur måste godkännas av Statens folkhälsoinstitut. En lista över godkända företag finns på deras hemsida: www. FHI. com

ADVERT

Mest populära