All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Män som tvätta separerade oftare

De allra flesta av oss som bor tillsammans med någon annan och dela hus med en utvald partner, vet att några saker som resulterar i mer slagsmål än fördelningen av hushållsarbetet.

Ofta tycks kvinnor tydligen klaga på männens brist på bidrag hemma. Är det verkligen så att en jämn fördelning av hushållsarbete leder till ett starkare förhållande? Tvärtom måste vi tro på forskning.

Genom norska social forskning (NOVA) projektet "Jämställdhet hemma" i själva verket forskare ingår att titta på hur de norska familjer delar sysslor, förhållandet mellan attityder till jämställdhet och arbete och hur fördelningen av uppgifter påverkar samlevnad och risken för kollaps.

Ökad jämlikhet föder skilsmässa

Rapporten, som beställdes av ministeriet för barn, jämställdhet och integration (BLD) i samarbete med jämställdhetskommittén visar att när man gör så mycket hushållsarbete som kvinnan är sannolikhet att separeras under de kommande fyra åren 50 procent högre än när kvinnor traditionellt gör de flesta

Och när mannen gör mer hushållsarbete än kvinnor är det 78 procent högre risk för skilsmässa än när kvinnan gör mest.

15. 000 personer i ett förhållande intervjuas i undersökningen.

Inte nödvändigtvis förvånande

Det är inte ren när du tvättar

hushållsarbete och kön

  • 4 av 10 norrmän genomför grundlig rengöring en gång per år.
  • 25, 6 procent av alla män utför stor rengöring två gånger om året eller oftare, 17, 3 procent av kvinnorna är desamma.
  • 26, 8 procent av männen och 37 procent av kvinnorna utför större rengöring vartannat år eller mindre.
  • 4 procent av männen och 2, 8 procent av kvinnorna utför aldrig större rengöring.
  • Halva av alla nordmän (51, 5%) spenderar mellan halva och en timme om dagen på hushållsarbete.
  • 32, 4 procent av alla kvinnor och endast 11, 5 procent av alla män spenderar mer än två timmar på hushållsarbete varje dag.
  • 33, 6 procent av män säger att de tillbringar mindre än en halvtimme per dag på hushållsarbete, medan endast 10, 9 procent säger samma sak.
  • 4, 8 procent av alla män säger att de aldrig gör hushållsarbete, medan 0, 2 procent av kvinnorna svarar på samma sätt.

Källa: TNS Gallup på uppdrag av Jordanien. 1 000 respondenter har besvarat undersökningen.

terapeuter Kari Erøy handledare vid privat familj och samlevnad office "Conversation AS" i Oslo. Efter att ha läst mediaens slutsats från NOVA-rapporten har hon några allmänna tankar om detta.

- Vi människor är så komplexa, och en relation med nödvändighet så fantastiskt mycket mer än bara mätbara uppgifter, att oavsett hur skicklig en gör studier - sällan kan säga säkert "vad som är vad".

- Men slutsatsen - att bland de par där män verkar göra det mesta, det är de flesta breakups - inte nödvändigtvis förvånande, förklarar hon Bonytt.nr.

terapeut påpekar att lycka i familjelivet handlar om så mycket mer än "vem gör vad" , och att man sällan kommer ut ur parets förmåga att uppskattande attityd för varandra är viktigt.

- Här tänker jag först och främst om behovet att bli accepterad som vi är, tittade på vad vi bidrar till samhället (arbete, ekonomi, känslomässigt, mentalt), utan även på hur paret priser och kommunicera hur de vill ha det tillsammans

- att uttrycka sina behov, förväntningar, gränser och förmågor, är inte alls lätt och är i många relationer till en "restvärde", som först riktar när frustration kommer. Konvergerande visioner och goda intentioner mot praktiska vardagliga handlingar är inte heller enkla.

Få bekräftelse från partner

Erøy betonar att på kort sikt kan de flesta av oss göra mycket utan att bli krediterad för det. Men hennes erfarenhet av terapi är att det så småningom visar sig för de flesta om partnern inte bekräftar en som en är.

- Någon kommer och hävdar varandra "Jag ger mycket mer än jag får" eller "Jag har blivit en fråga självklart för dig". Många av dessa par delar sina vardagsliv på ett utmärkt sätt.

- Just och ofta får jag bara veta, "Vi behöver inte ta reda på vem som ska göra vad"? Men vad behöver de?

Erøy förklarar att bilden ofta är annorlunda och inte uppenbar i balans.

- För kanske är det bara den som hanterar och den andra utför?

- Kanske lika mannen som verkligen vill ha en hem-fru, men vågade inte be om mer utrymme i rädsla för att bli själviska?

"Det var inte det sätt som jag trodde det borde vara" , det suck som terapeuten ofta har fått.

Då är det ofta inte jämlikheten - men inställningen för hur samhället ska vara ", vilket bestämmer om de så småningom gör eller söker ut tillsammans.

- Det måste alltid finnas plats för individerna och paret i samhället, påpekar Erøy.

traditionella värderingar i hemmet

Forskare Thomas Hansen på Nova är en av dem bakom rapporten. Han har tidigare sagt till VG att skilsmässa på grund av delningen av hushållsarbetet förmodligen är relaterat till gamla värden.

- Vi kan inte utesluta att det handlar om förutsägbara och förtydliga roller hemma. I mer hemlagade hem där uppgifterna delas kan det vara lättare att märka partnerens brist på arbete.

- Om rollerna är mindre rensade, uppskattas du när partnern tar ett tak, säger Hansen.

Hushållsarbete centralt för kvinnan

VAMANSPLATS? : Ska vi tro att ny forskning är det sätt som kvinnor tycker är bäst. Foto: Foto: Colourbox

Forskning vid Institutet för Consumer Research (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, påpekar att även om vi har haft ett genus revolution som har pågått ända sedan 70-talet, Det är fortfarande inte lika mycket som har förändrats när det gäller hela vasen.

Därför lukta tvätt surt innan du har kört en meter

- Att ha en rent hem är varumärket kärnvärden för kvinnor och även män har vänt upp på banan i hög grad när det gäller att ta del till exempel i barnuppfostran, finns det ingen tvekan om att kvinnor fortfarande bära bördan när det gäller städning, städa och organisera hemma, har forskaren tidigare uppges Bonytt. nej

Då kan det också finnas något i den här undersökningen som nämns i Daily Mail, vilket visar att en av tre kvinnor trivs när de gör ett fullblåst jobb och hushållsarbete.

Även de flesta omvårdnad

Rapporten visar också att bland kvinnor som gör klart det mesta av omvårdnad, är 56 procent nöjda med divisionen, medan 95 procent av dem som delar lika nöjda.

Bland män är 84 procent nöjda när kvinnor gör mest, jämfört med 96 procent av jämställdhet.

Män är därför inte längre nöjda med arbetsfördelningen när de gör minst, vilket också är fallet för delningen av hushållsarbete.

Måste engagera sig

Terapaut Erøy påpekar att grunden för goda relationer är parets förmåga att prata om hur de verkligen gör det.

- De flesta av oss behöver erkännande att jag är tillräckligt bra för att vara mig - du behöver vem jag är - och jag behöver dig. Båda måste vara nöjda med både det arbets-, ekonomiska och emotionella klimatet, och båda har 100% ansvar.

- Det ska finnas utrymme för båda, galenskap nog att göra misstag, liksom försäkran om att man blir tolererad och inte kvar om man inte får det.

Hon betonar att kluet är att arbeta tillsammans för en känslomässig klimat och borra kommunikation så att man kan spela en annan bra på ett djupare plan än bara om "vem som gör vad".

- "mer än bara en arbetsrelation" När jag får sätta i mitt betänkande jag får kanske fler svar om huruvida slutsatsen kan överföras till både kvinnans och mannens erfarenhet av samlevnad som

- För finns det ett sammanhang där män gör det mesta - att det i dessa relationer förväntas de flesta på en djupare mental nivå? Har det blivit för stor skillnad mellan förväntan om sambo och hur det faktiskt har blivit, undrade Erøy.

Källor: vg. nej, nova. com

Se också:

Home Improvement Misstag Du måste undvika

Här är de coolaste interiörbilder

hur man kan bli lukter i badrummet

Om du tvättar dina underkläder på 40 grader?

ADVERT

Mest populära