All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Män grillar med stor tillförsikt

55 procent av de norska män anser att de har mycket bra eller bra grill färdigheter, medan 47 procent av kvinnorna har samma förtroende bakom grillen, shower en undersökning som Ipsos MMI har gjort för mat, informationskontoret för ägg och kött.

- De regionala skillnaderna är stora. Medan 53 procent av människor i Oslo säger att de är bra för grillning, svarar 40 procent av befolkningen i norra Norge att de känner sig bekväma med tång, säger analytikern Gunnar Thoen i Matprat.

Självkänslan varierar också med åldern, och de är mellan 40-59 år, som är mest självnöjda med sin egen grillning. Endast 12 procent av alla svarande tror att de är dåliga grillare.

Hela måltider på grillen

- grill ingens barndom i Norge fann många som var tillräckligt bra för att tjäna brända korv och kotletter smaksatt med tändvätska, säger en av landets främsta grillexperter, Björn Tore Teigen.

Det är inte så längre. Nu lagar många mat hela måltiden på grillen och de gör det ofta. Maten ska vara varierad och friskare än tidigare.

- Bättre urval av grillar och grillmat i butikerna, tillsammans med all medieuppmärksamhet om grillar, har hjälpt till att höja kunskapen under några år. NM i grillning har också hjälpt till att öka intresset runt om i landet, säger matrådgivaren Teigen.

Nästan 90 procent av USA: s grillar

Trots den korta somrar med ostadigt väder, förbereder de flesta grillar under sommaren här i landet. Förra året gjorde 86 procent det. Grillmat är synonymt med sommaren.

- Flera stora köttstycken på grillen, som hela biffar och filéer. De är inte rädda för att grilla skaldjur och grönsaker. Norrmän vågar grilla mycket mer än tidigare, och då handlar det om att imponera, tror Teigen.

Grillning gnistrar också många konkurrensinstinkt och håller ett nationellt mästerskap i grill i ett antal länder. För tio år sedan tog Bjørn Tore Teigen tillsammans med paret initiativet till sitt eget norska mästerskap i grillning.

- Vi fokuserar på den breda skikt av befolkningen, inte bara professionell grill, som blir det mer av, säger Björn Tore Teigen, som för övrigt är en av medlemmarna i den norska grillandslaget.

Läs också:

Bygga en pool i trädgården

Att bygga en trädgård i trädgården är en dröm för många. Vi har pratat med en familj på Jar i Bærum som har gjort en pool i trädgården.

Decade årsdagen av grill mästerskap

Även den norska grill mästerskapet är föremål för politik World Barbecue Association, har det alltid gjorts lokala anpassningar. De flesta åren har cirka 20 lag deltagit i NM. Toppen uppnåddes 2007 när 32 lag gick med.

- Under dessa tio år har det skett en dramatisk förbättring av grillfärdigheter.Vi grillar inte bara mycket mer varierat, men många delar tips och bilder på det digitala forumet. Grillentusiaster gör egna grillplatser ute, i trädgården eller på terrassen. Vissa har faktiskt fem till sex olika grillar hemma och i stugan, säger Bjørn Tore Teigen.

Årets tioårsjubileum firas i år grilla med ett stort evenemang på Sukkerbiten i Oslo lördag 10 augusti. Samtidigt organiseras NM för gatemat, gatemat, samma kväll. Hela evenemanget är öppet för allmänheten.

Källor: Newswire, Matprat, Informationskontor för ägg och kött (OEK)

ADVERT

Mest populära