All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kan få bosättningskrav när du ärva

Om en permanent krav Residence Residence tas över av någon i den närmaste familjen, de är tillåtet att använda detta som fritidshus. Nu kommer politikerna att stänga denna möjlighet att förvärva stugor i bostadskommuner.

Stortinget beslutade tidigare att ändra bostadsklausulen. Nu måste kommunerna själv bestämma om arvingar ska undantas från uppehållstillståndet eller inte när de förvärvar familjeegenskaper.

Om det visar sig att kommunerna inför detta, utan retroaktiv verkan, kan det betala för att ta över nu. Men kommer kommunerna att dra nytta av möjligheten att ta bort det så kallade familjecharterna?

Läs också om de dyra stugbyarna: Här måste du betala hytteskatt.

- Spännande att se om någon vågar

Normann Aanesland anser att kommunerna står inför ett svårt val. Foto: UMB Visa mer

- Det här är ett svårt val för kommunerna. Det ska bli intressant att se om någon vågar avlägsna släktskap punkt säger Normann Aanesland, Professor Institutionen för ekonomi Resource Management vid University of Life Sciences (UMB) till DinSide.

Han skisserar att kommunerna nu står inför två olika möjligheter.

- De kan välja att återuppta bostaden efter det gamla systemet, med släktforskning. Men då fungerar det inte, säger Aanesland. - Vi har undersökningar som visar.

Anledningen är att om en familj ärver ett bostadshus, kan de ta det relativt billigt och använda det som stuga. - För närvarande säljer du bostäder och då är värdet lägre än för en stuga.

Normann Aanesland förklarar att detta ofta talar om en förlust på två till tre miljoner. - Då vill du hålla huset som stuga.

Trodde du att stugan var billig? Så mycket kostar semesterkostnaden

Förlust på cirka 2 miljarder

Är uppehållstillståndet olagligt?

Tre EU-länder är bosatta: Polen, Österrike och Danmark. Två fall av bosättning har behandlats av EG-domstolen, och i båda fallen förlorade de lokala myndigheterna. Som EES-medlem gäller denna lag även för Norge. Regeringen vill dock försvara norska bostadslagstiftning för att bevara bosättning och jordbruk. Källa: Normann Aanesland / UMB

Alternativt kommunerna fortsätter att uppehålls krav och avlägsna släktskap avsnitt. - Detta medför en drastisk värdeminskning för familjerna. Nu kommer de att känna prisnedsättningen genast.

För att de vill ha ett fritidshus i barndomsområden, kommer det i de flesta fall att kosta mycket mer än barndomshemmet där bostaden är värd. De skulle därför inte kunna köpa ett fritidshus i området för vad de säljer barndomshemmet för. Detta kommer att visa sig vara bra. Normann Aanesland och hans kollegor beräknar att detta kommer att resultera i förlust av omkring 2 miljarder invånare Lillesand, eller deras arvingar.

Vidarebefordran av uppehållstillståndet - helt lagligt: ​​

Ett sätt att du kan kringgå bostaden är att hyra fastigheten. På detta sätt bidrar du till vad kommunen är mest rädd för - ingen bosatt. Ligger bostad nära ett universitet eller högskola, kan detta vara ett bra sätt att se till att du får behålla fastigheten, men samtidigt inte behöver flytta.

- Ta till exempel en av öarna utanför Lillesand. Ett bostadshus är väldigt litet värt. Utan bostäder finns några fantastiskt höga priser på fastigheterna i Blindleia. Här prisskillnaden vara cottage: 10 miljoner, hus 3 miljoner

Detta ställer som Aanesland påpekar kommunerna i en svår situation: En bosättningskravet inte eller bosättningskrav som fungerar - med missnöjda invånare som förlorar miljoner..

Ett tredje alternativ är naturligtvis att helt ta bort uppehållstillståndet. Men Aanesland anser inte att detta är ett verkligt alternativ för de flesta bostadskommuner.

- Detta beror på att folk tror att bosättningen hålls om de är bosatta.

- Men det är inte lätt, säger Aanesland. "Det är som att säga att du blir fet från att äta fett. Det kommer inte bli. Om du blandar bra med socker kan det gå, men du kommer inte att bli fet med ensam fett.

Prisskillnad: 10000000

En snabb sökning på postnummer 4790 (i Lillesand kommun) ger, med så liknande parametrar som möjligt en prisskillnad på cirka 10 miljoner när jämföra priser för en villa och ett fritidshus på 100 kvadratmeter på Använd vår bostadsskatträknare och skåpräknare .

Nu sägs att de två miniräknarna inte är direkt jämförbara eftersom de tar hänsyn till olika parametrar. Till exempel är det inte möjligt att fylla i om ett hem har strandlinje, likaså är inte brusförhållande någon faktor i kabinen fare räknare. Men även när vi ändra parametrar på ljusförhållanden, se villkor och buller jämfört med "mycket bra" för bostaden, men hålla det till "medium" för fritidshus, det finns en skillnad på cirka 10 miljoner.

Inte bostad strandlinjen är prisskillnaden är betydligt mindre, men det är fortfarande nästan dubbelt priset på fritidshus i förhållande till bostaden.

Prisskillnad: 10 miljoner om en bostad går från att vara ett fritidshus för att vara ett hem. Foto: DinSide Visa mer

ADVERT

Mest populära