All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Matt och Glänsande, ett spel av effekter

Medveten användning av färg och glans på målade ytor kan ge effektiva interiörer. Och du kan göra rummet långt, med ditt val av målningar för väggar, golv, tak, dörrar och listningar. Vill du markera en detalj, en trappa, en speciell vägg eller en del av hemmet, målning och glans enkla verktyg att tillgripa.

Shine gradient

På denna väggpanel och i taket, skina 10 (silkematta), på dörrbladet och karmen shine 40 (semi-gloss) används.

Färgerna ändras med sken på ytan, precis som de gör med ljuset, och det är inte alltid nödvändigt att använda olika färger för att uppnå effekter. Kanske kombinerar den en och samma färg, i matt och helblank design?

Färgens glans anges på en skala från 1 till 100, där låga siffror är mattfärger och långa siffror är vita.

Mjukare med Matt

Mattmålningar i mörka färger ger mysiga rum.

- Mattytorna absorberar ljus och kommer att uppfattas som mörkare än glänsande ytor. En matt vägg är upplevd lugn och mjuk. Om du vill göra rummet mer intimt och mysigt kan det därför betyda målarfärg, mer markerad struktur och mörka färger blir ett bra val, säger Bjørg Owren, kreativ ledare inom IFI. nr.

- Många tycker att matt färg ger ett tystare rum och en mjukare atmosfär än ett rum med en blank färg, säger hon.

Måttytorna ger ett jämnare resultat. Med en matt färg är färgen på den färdiga ytan också närmare utseendet på det lilla färgprovet i butiken. Färgen på en matt grov yta uppfattas som djup, lugn och kan lätt uppfattas som varm. Detta beror på att en grov, ojämn yta absorberar stora delar av ljuset och återspeglar det återstående ljuset i många riktningar.

- Om du målar ändväggen i ett trångt rum med en matt färg i mörk färg, kommer rummet att uppfattas som kortare, säger Bjørg Owren.

Elegant med glänsande

Här är väggen målad med en matt färg, medan träet är målat med halvglansfärg i samma färg.

Vita ytor speglar mycket ljus och uppfattas som mer levande, intensiva och färgrika än mattytor av liknande färg. Ljusa färger och hala ytor är därför lämpliga för rum som verkar vara större än de är. Jämna ytor ses ofta som kalla.

- Om du behöver ljus i ett rum kan det vara en bra idé att måla rummet med en ljus färg i högre glans. Det kan till exempel gälla i ingångar, tider, korridorer och trapphus, säger hon.

Samtidigt ställer vita färger större krav på substratets natur. Eventuella ojämnheter kommer att framstå som mycket större i en slät yta än i en matt.

Tvättade ytor

Även målade målningar kan vanligtvis enkelt tvättas utan avskärmning.

En myt om matt målning är att det är mycket känsligare än blank färg. Nya bindemedel och tillsatser i målarfärg gör matt och blank färg idag har ungefär samma kvalitet, men det är fortfarande så att några mörka färger i matt finish kan lätt repas på de exponerade väggarna. Det är också ett faktum att en tvätt trasa glider lätt över en slät yta än över en matt. Är det därför uppfattas som långsammare att tvätta en matt yta än en blank.

Men gamla sanningar som matta ytor inte kan stå för att rengöras eller lätt får glans fläckar, är ett minne blott.

ADVERT

Mest populära