All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Mäster råd och resultat

- Utvecklingen under den senaste tiden är att vi hantverkare verkar mer och mer som förmedlare av färdiga koncept. Människor kommer inte bara ha färgprover, de kommer att ha hjälp med att föreställa sig färdiga interiörer. Vi kan vara konsulter och bidra med kunskap och expertis när kunden ska komponera hela hemmet eller bara ett rum. Vi kan hjälpa till att välja rätt ytbehandling, leta efter färger och välja golvet. Vi kan också berätta hur resultatet blir med olika belysning. Om du vill veta vad som är det sista skriet eller vad som är nästa, är det en bra idé att hålla koll på dina kläder. Inredning kommer omedelbart efter berättar målarmästare Thom Hansen, som tror att alla målare med självrespekt bör ha inredningstidningar på nattduksbordet.

Använd chefen för en hantverkare

Dåliga val kan vara mycket dyrt. Därför kan det vara bra att få proffs så tidigt som möjligt. Oavsett om du kommer att dra nytta av en professionell eller göra jobbet själv, kan du be om hjälp för att skapa ett tillstånd rapport innan du börjar. Här kan hantverket också användas som konsult och definiera omfattningen och momentumet i ditt projekt. De kan alla produkter, och kan förutsäga både färdiga resultat och slutpris.

För målfirman Freddy Carlsson är inget jobb för litet eller för lätt att använda yrkesverksamma.

- Det vanligaste misstaget är att människor saknar grundläggande kunskaper. De vet inte hur man ska gå vidare, eller vilka material och tekniker som ska användas. Det tar trots allt fyra år att utbilda en målare, och målningen yrket är ett hantverk som allt annat. Det handlar om kompetens och professionell kunskap, inte minst erfarenhet. Det är lätt att se vem som har gjort vad i ett hus, säger Jan Fredrik Garmand, som är Carlssons mästare.

Kvalitetskrav

Han säger att kundernas kvalitetskrav har ökat enormt under de senaste femton åren. "Norrmännen har fått mycket mer kunskap, särskilt om estetiken. Det betyder att vi måste skärpa oss själva, och det är bra, säger Garmand. Han förundras att folk köper de dyraste utrustningen till kök och badrum, också köpa färgen på de billiga och göra jobbet själv. Över 50 procent av all såld färg går till "gör självmarknaden". "Det är en bra idé att investera lite extra i vad som ska täcka 95 procent av alla synliga lägenheter i ditt hem. När du investerar i hantverk har du investerat för de kommande tio till femton åren. När vi målar en villa får arbetet en livstid på minst tio år, säger han. Garmand tror att vi fräscha upp, eftersom vi vill ha förändring, och att trenden är att vi hellre måla än att ta omfattande våren rengöring. "Viljan att förnya och underhålla är mycket större än behovet", säger han.

Var försiktig

Om du väljer att använda proffs, kan du spara tid, pengar och problem genom att skapa en riktig affär med hantverket. Du kanske vill använda ett standardkontrakt, och nu finns det en fullständig inställning för både små och stora möten och jobb.

- Ett avtal gör båda parter medvetna om vad de ska göra, hur lång tid det tar och vad det kostar. Det finns inget missförstånd om uppdragets omfattning och avtalet kan fungera som ett memorandum för båda parter, säger Geir Atle Mjeldheim, VD för Nationalförbundet för målning och byggnadsarbetare.

Medlemmar ombeställer

Mjeldheim anser att kontraktskrivning bidrar till att skärpa både hantverkare och kunder när det gäller tidsfrister och arbetsvillkor.

- Det är viktigt att båda parter tar ansvar för projektets framsteg. Det är omöjligt för hantverkare att arbeta i ett rum fullt av röra och det är lika frustrerande för kunden att vänta på en målare som aldrig kommer, säger han. Mjeldheim påminner oss också om att en hantverkare både har rätt och skyldighet att lösa sig om något om något går fel. Medlemmar av MLF omfattas av ett garantisystem. - Om ett misstag upptäcks kommer tvister att behandlas i en granskare, sade han. Den ansvariga personen måste korrigera felet kostnadsfritt, eller ett annat medlemsföretag kommer att sätta på jobbet.

ADVERT

Mest populära