All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Gift kan skapa nya problem

Typ: elektriska fält Mollestad

Allmänt avskräcker experter använder gift mot möss och råttor - dels för att det kommer att ge en lukt problem senare. De presenttyper som för närvarande finns på marknaden kallas antikoagulantia och påverkar blodets förmåga att koagulera. Efter exponering för gift dör djuren till slut från inre blödning.

Problemet är dock inte över till ägaren, som kan uppleva döda djur ruttna och skapa luktproblem. En mus kommer vanligen att torkas in och avger inte någon speciell lukt. Men talar om många, det kan vara obekväma. Och på grund av kroppsviktet kommer en död råtta snabbt att barka av.

- Det luktar fruktansvärt i taget och skapar stort obehag. Jag känner till flera fall där folk helt enkelt måste bryta upp golvet eftersom det har varit dåligt, säger biolog Soleng på Folkehelsa.

Rentokil upplever ofta att ruttande djur har lett till obehagliga lukt efter giftanvändning. Det kan vara så dåligt att företaget letar efter döda cadavers i balkade golv, golv eller väggar och ta bort dem för att bli av med problemet. För att hitta de döda djuren borrar de små hål och tittar in i väggarna med ett litet instrument. På grund av egenskaper har det dock visat sig att djuren ofta ligger på andra ställen än där lukten är starkast. Det kan därför vara ett omfattande jobb att lokalisera och ta bort djuren.

Alternativt hyr de en maskin med ozongas, vilket kommer att neutralisera lukten. Men det kan inte användas i rum som används permanent i vardagsrummet på grund av ozongasens inverkan på de som bor där.

Men om det finns fortfarande gnagare aktivitet inne i huset efter att alla öppningar är förseglade och fälla försök har misslyckats, och det har kommit fram till att giftet är lösningen, är det viktigt att välja rätt typ och använda den på rätt sätt.

Valet är mellan ätbart igen i fast form och pulverformigt gift som djuren går på, lägger sig in och senare slickar sig när de rengör pälsen. Den överförs till unga när de är i djuret. I fast form kastas exempelvis korn i vaxblock, som används för att förhindra att djuren hamnar lös och lämnar rester på andra ställen i bostaden.

Institutet för folkhälsa påminner om att förgiftat gift också är en risk för fåglar, djur och människor. Om grannar eller andra kan påverkas i samband med kampen ska den ges en grannlarm.

Enligt förordningen om bekämpning av skadedjur är det inte tillåtet att förebygga användningen av kemikalier. Gåvan bör därför endast användas i områden där gnagare har kronisk aktivitet.

ADVERT

Mest populära