All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Många vill spara kran

sparfunktionen i kranen är mycket viktigare än både pris och design, svarar en majoritet av de tillfrågade i en undersökning forskningsföretag YouGov har gjort för rörmokare kedja Hot & Bad.

- Vår erfarenhet är att småbarnsfamiljer är särskilt intresserade av sådana kranar, säger Marina Engan, chef för värme- och badvattenverkstjänsten Idar Engan i Bodø.

Bilig är dyrt

I undersökningen svarar 76 procent att vattenbesparande funktion är det viktigaste när man väljer att köpa nytt. Design kommer andra med 72 procent, medan priset är tredje på tredje plats med 59 procent.

- Ungdomar i etableringsfasen och äldre är mest oroade över att kranarna ska vara rimliga vid inköp. Många goda vuxna är mest berörda med design och mindre pris, säger Marina Engan.

Miljöfördelar och minskade elräkningar är ännu fler människor borde vara oroade över, anser hon.

- En bra kran ska ligga i minst 10-20 år, och sedan kommer besparingarna att vara höga.

Läs också:

Hur man får rena duschväggar

Kämpar du för att få duschväggarna rena? Det behöver inte vara så svårt.

Effektiv vattenbesparing

Varmt vatten är en av de största energiluckorna i bostaden, och föraren växlar till kranar med sparfunktioner, förbrukningen av varmvatten skäras med omkring 40 procent.

Kranar kan minska vattenförbrukningen på flera sätt.

- De kan sänka trycket på vattnet och blanda i mer kallt vatten så att hett vatten är tillräckligt varmt men inte varmt. Flera kranar gör båda.

I köket blir allt vanligare att ha kranar med två pipar, en med ett barn där man kan få verkliga varmvatten, medan huvud kranen har vatten som inte är så varmt att du kan skållas.

Läs också:

Bra och dåliga färgval

Det finns bra och dåliga färgval när huset ska målas - och en skugga kan göra hela skillnaden.

ADVERT

Mest populära