All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Många hantverkare uppgår till odeklarerat arbete

Undersökningen

Responsanalys genomförde ett frågeformulär om svart arbete på uppdrag av klick i slutet av februari. nr. En nationell representativ kommitté med 1085 personer mellan 16 och 84 år har svarat på den elektroniska undersökningen.

Svartarbete kan hänvisas till mer eller mindre subtilt. Kanske har du blivit ombedd om du vill att renoveringsarbetet på huset är svart?

Många norrmän är inte villiga att betala den snickare eller tvättstöd som faktiskt kostar. Enligt en undersökning har svaranalysen nyligen slutförts för klick. nej, hantverkare själva måste ta del av ansvaret för olagligheten.

En av fyra

En av fyra nordmän i undersökningen har blivit frågade av en hantverkare eller tjänsteleverantör om de vill att arbetet ska ske i svart.

- Det är tyvärr så att den höga tolerans för köp av svartarbete gäller på båda sidor av bordet, säger VD för BNL (BNL), Jon Sandnes.

Han tror att lågt tröskelvärde för att etablera sig och inga kvalifikationskrav för affärer lockar många orena mjöl i väskan.

- Tyvärr finns det för många bullriga spelare, särskilt på renoveringsmarknaden. Dessutom är inte alla konsumenter bekanta med hur de kan kontrollera företag, säger Sandnes.

Svartarbete är en utmaning för välfärdssamhället och för allvarliga aktörer inom branschen. Det kan också få stora konsekvenser för dig som individ.

KRIMINALITET: Kriminella etablerar företag för att dölja brottsliga handlingar, enligt Jon Sandnes i BNL. Foto: PHOTO: Antonio Gravante / Thinkstockphotos

Från hantverkarens synvinkel

LEIT: Jon Sandnes, VD. I Construction Industry Association verkar det som om toleransen för svart arbete är så hög bland hantverkare. Foto: PHOTO: BNL

Sandnes drar kopplingen till kriminella miljöer som en möjlig motivation för hantverkare som erbjuder svartarbete.

- Vi har sett utvecklingen där det finns fler brottsliga aktörer i delar av industrier som använder och etablerar företag för att dölja brottsliga handlingar. Några av de arbetslösa personer som arbetar svart kan också bli bättre betalda när de "inte" betalar skatter och avgifter ", säger han.

Sandnes säger att BNL samarbetar nära polisen, skatteverket och arbetsinspektionen för att vända utvecklingen av svart arbete.

- Det här är en av branschens största utmaningar, säger han.

Øivind Strømme, chef för skatteavdelningen, anser att det inte kommer att betala för en hantverkare att arbeta svart.

- Om du arbetar svart, kommer du att förlora många rättigheter som du annars skulle ha, inklusive rätt till semesterlön och sjukpenning.Vi tycker därför att det är fel att säga att det tjänar till att erbjuda tjänster svart, tvärtom säger han.

Tillfället gör tjuven

INGEN KASSA: Skatteförvaltningen rekommenderar alla att betala med kreditkort, inte kontanter. Foto: Foto: Think Foto

Tone Ognedal, docent vid institutionen för ekonomi vid universitetet i Oslo har bidragit till de mest omfattande undersökningar om odeklarerat arbete i Norge, den senaste av flera är från 2003.

- Där och flera studier visar är att det är möjligheten att ångra som i stor utsträckning begränsar människors undvikande. Därför är det lite skatteflykt bland löneåtagarna. De har inte samma möjlighet som egenföretagare, säger hon.

Forskarna fann att en majoritet kände sig villig att arbeta svart, medan 10-15% erkände att de faktiskt hade arbetat svart förra året. De som i stor utsträckning tror på andra jobb är svarta är mer benägna att arbeta svarta själva.

- Vi tycker att det är något som standarder är smittsamma. Många tror att omfattningen av svartarbete ökade från 80-talet till 2003, trots att det gick ned under perioden, berättar Ognedal.

Betalning via bank

Så vad kan du göra för att du inte köper svart arbete? Strömmar råder alla att betala via bank, inte i kontanter.

- Det blir svårare för tjänsteleverantören att undvika skatter och avgifter. För köparen betyder det större säkerhet och minskad risk att betala för tjänster av bank. Han är starkare i klagomål och klagomål, säger han.

Chansen är att du handlar med en seriös spelare som arbetar under fina förhållanden om personen vill bosätta sig i banken.

Dessutom råder Stromme du kontrollera referenser och om företaget är registrerat i momsregistret, som det ska vara om den har en omsättning på 50 000. Det görs via Brønnøysundregistrene hemsida.

- Det pekar på om det är en seriös spelare, säger Strømme.

Läs också:

- Fem kök före och efter

- norrmän renovera fel

- Detta bad är olagligt

ADVERT

Mest populära