All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Tillverkare varnar brännbara varmvattenberedare

Tillverkaren av varmvattenberedare skickar därför efter sommarsemester ett brev till 2, 25 miljoner norska hushåll med en varning om en felaktig komponent i en mängd olika modeller.

Varningen kommer delvis efter en kvinna i 70 år dog i ett bostadsområde brand i Harstad i mars där polisen nu dragit slutsatsen att varmtvannbereden var orsaken till branden.

Och detta är inte den första brand som uppstått från en OSO-värmare.

Direktoratet för civilskydd och beredskap (DSB) har registrerat mer eld och ca 200 fall av överhettning i en komponent av varmvattenberedare från företaget, skriver NRK som först omskrivna fallet.

  • Så ofta bör du byta varmvattenberedare

Många tankar som inte är fasta

OSO har sedan 2013 varnade tankarna tillverkas mellan 2009 och 2011. Felet upptäcktes först 2012, eftersom felet först utvecklats över tiden .

Felet beror på risk för överhettning i elektrisk anslutning på tanken.

Den komponent som nu varnas av tillverkaren finns i 32.000 vattenvärmare, skriver Dagbladet. Hittills har företaget fixat omkring hälften.

Men OSO har haft problem med att hitta varje köpare. Därför skickar de nu varningen till alla möjliga drabbade hushåll.

  • Den här typen av isolering kan vara en brand bomb

Dessa modeller gäller för

Längst ner i fallet hittar du en översikt över de modeller som tillverkaren varnar.

För att ta reda på om du äger en av de drabbade modeller, måste du ta bort en grå lock ovanpå varmvattenberedaren. Här är en etikett med produkt- och produktionsnummer.

Om du äger en av modellerna, frågar OSO dig att kontakta dem via e-post.

Företaget kommer då och ersätta komponenten, men du kan också enkelt och lagligt ersätta den del själv om du vill. Du kommer då att få den från OSO.

Dessa modeller gäller:

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära