All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Målarhus - 10 tips för rätt färgschema

Vilken färg vi väljer att måla huset i ändras. Vi flyttar nu bort från vita. Enligt färgtillverkare väljer vi nu djupare och mörkare färger när vi målar huset.

- De varma, rena gråtonerna faller i smak i de flesta, nästan alla stilar i huset. Färger som varmgrå, ljusgammal grå och antikgrå är bland de mest populära, ofta med bemanningen målad i äggvit eller froströk, säger Nina Klæboe, färgdesigner på Jotun.

- Färgerna rör sig dock mot djupare och kraftfullare gråtoner, och intresset för svart ökar. Mörkbrun, brun och nästan svart är ofta populära första valet på modern arkitektur, som nyfunkis fortsätter Klæboe.

Färgtillverkaren Nordsjö ser samma trend. Tale Henningsen, inredare och färgdesigner anser att det här är en internationell trend.

- Den oro som präglar världsekonomin leder till mer väl övervägda investeringar och säkra val - även i vår privata sfär. Därför lanserar vi nu ett färgschema som heter Classic Gray Colors, som visar fyra färgserier bestående av grånyanser. Färgerna är lättanvändbara och lämpliga för olika miljöer och arkitektur. Gråtoner är vanligtvis höga, och de är oftast mörkare än tidigare. Färgerna i vår Steel Collection, som Steel Mountain, är trevliga alternativ här. Färgerna i Silver Collection är mer rena gråfärger, säger Tale Henningsen.

Läs också:

Trappa - kan den gamla ugnen räddas?

Kan den gamla ugnen sparas eller ska den bytas ut? Läs mer om vad du kan göra med en ugn här.

Detta hus är målade i Jotun Stengrå. Foto: Jotun

Enligt Jotuns Klæboe flyttar de lite mer färgvåg mot gråblå färgpalett eftersom dessa färger är lite snygga och grova. De är också bra för material som sten och betong. Exempel på sådana toner är sink, böj och stingray.

Tips för att måla huset

  • Det är ogynnsamt att måla huset när det är för varmt. Måla aldrig i mitten av solen. Färg som appliceras på en ordentligt varm vägg kan blåsa. Dessutom blir färgen tunnare när den blir het.
  • Molnigt väder med 15-16 grader är bra skadlig kod! Du kan måla vid temperaturer över 20 grader, men stanna i skuggan.
  • Norska sommarnätter kan vara fuktiga. Avsluta sedan målaren i början av eftermiddagen så att den inte dagg på färgen innan den torkar. Fukten i träet bör inte vara mer än 15-17 procent.

Läs också:

För att ta bort dagg effektivt från Bilruter

Dagg på bilrutor kan variera från irriterande till livshotande. Lyckligtvis finns det ett knep som ger dig tråkiga fönster på några sekunder.

Foto: Jotun

10 tips för färgval:

1. Skapa stora undersökningar

Måla prov och studera färger vid olika tidpunkter på dagen.Tänk på att färgerna verkar vara ljusare och starkare när de är målade på en hel vägg.

2. Använd rutor

kartor färg är fulla av boskap och bin färger som bra beprövad och att vi vet fungerar i norska förhållanden.

Läs också:

Hur hon vände badrummet för 5000 miljoner

I stället för att dekorera badrummet för flera hundra tusen kronor, ändrade Franc badrum med färg.

3. Ta hänsyn till angränsande hus

I täta områden är färg harmoni viktig. Detta uppnås genom att välja färger på samma plats i ljus / mörk skala, ton-i-ton eller nakenfärg.

4. Kom ihåg plats

Hus av skogen är mer benägna att nedsmutsning och hus på väggen utsätts för mer föroreningar och trafikdamm och det kan vara bättre att välja en mörkare bostäder färg som kommer att accentuera detta.

5. Tänk på ljus och årstiderna

Här i Norge ändrar ljus med årstiderna. En färg kan se helt annorlunda ut på sommarens ljusa månader än i det blåa, kalla vinterljuset.

6. Kontraster med uppgifter

Om detaljerna lyfts fram, välj en dekorfärg i kontrast med huset färg. Om du inte vill betona dem kan de målas i samma färg som huset.

7. Dörren kan ha sin egen färg

Vid entrédörren kan säkert vara lite mer vågad. På så sätt kan du enkelt hitta rätt sätt, samtidigt som du visar en del av din personlighet vid ingången.

8. Kom ihåg väggväggen

Välj en annan färg för väggen som för huset. Helt vita markmurar kan ofta leda till att huset "flyter lite", medan mörkare toner ger mer jordning.

9. Begränsa antalet färger

Kom ihåg att allt runt huset också har färger. Om du väljer många färger på olika delar av byggnaden kan det snabbt bli för mycket av det goda. Varför ta med personalen färg på markiser eller stakittfjerde eller dörrfärgen på en blomlåda.

10. Studerande stil

Husets era skulle spela en roll i färgschemat. Ta en rundtur i grannskapet och studera färgerna på hus från samma tid, vilket ger dig en uppfattning om färgerna som fungerar.

Källa: ifi. com

ADVERT

Mest populära