All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Gör huset brand

Text: Bjørn Runar Sodeland

Innan du öppnar din plånbok och börja handla, bör du tänka vad du kan göra för ditt barn ska kunna röra sig säkert runt huset. Först och främst bör du avlägsna allt som är giftigt och barnet ska inte sättas i munnen med alla medel. Detta kan till exempel placeras högt i ett skåp där barnet är i ordning. Överväg också om du har giftiga blommor eller växter som ditt barn kan få.

Var noga med att ta bort allt som ökar risken för skador. Om till exempel mattor eller lösa filtar ligger på golvet, de bör antingen tas bort eller säkras med halkskydd tejp eller halkfri yta. Det är också en bra idé att ta bort stolar och andra möbler som står framför fönster, räcken och andra platser som barnet riskerar att falla av.

Håll dig borta från farliga verktyg, skarpa och spetsiga föremål och andra saker som små barn inte ska leka med. Om du har skåp eller hyllor som enkelt kan användas för klätterramar, bör du också överväga att fästa dem ordentligt på väggen. Tänk på att lösa lampor inte ska användas i barnrum. Dessa kan lätt rullas och orsaka brand. Lösa kablar, som från vattenkokaren, kan också vara frestande för ett litet barn, så var försiktig så att de inte blir bäst. Nedan hittar du exempel på varor du kan köpa.

Fallolyckor

Trappor: Den vanligaste orsaken till skador bland unga barn faller från höjder. Om du har en trappa i huset, bör du därför se till att du har en port installerad upp och ner. Om stegen är hala kan du också köpa självhäftande tejp som hindrar barn från att glida och sticka.

Fönster: Windows bör säkras så att barnet inte riskerar att falla ut. Har du balkong, borde också vara dörrskyddad.

Badkar och dusch: Det är roligt att bada, men inte så kul att gå tillbaka i badkaret. En enkel och billig lösning för att undvika detta är att sätta badmattor i duschen och badkaret.

Möbler: En soffbord med låga spetsar kan vara skrämmande för mini-män. Om du vill förhindra hål i ditt huvud kan du köpa dina egna hörnskydd som är bekvämare att falla på.

Barnstol: Är du rädd att ditt barn kommer att falla ut ur stolen under måltiden, antingen därför att den fälls bakåt eller för att det sparkar från kanten av bordet, kan du få både tätningar till ordföranden och sina egna säkerhetslösningar som garanterar stolen Står upp till bordet oavsett hur mycket barnet sparkar.

brände

Spis: Många av spisar på marknaden idag har värmeisolerande glas i ugnsluckan. Om du saknar det kan du köpa din egen ugngrill eller ugn för att säkerställa att den lilla brinner inte. Det finns också så kallade spisskydd som kan anpassas till de flesta spisar.Dessa hindrar barn från att nå varmkedjor och tallrikar, och vissa kan också täcka omkopplarna när ugnen inte används. Om du har en induktionsugn kan det också ge ytterligare säkerhet eftersom plattorna inte värmer om det inte finns krukor eller stekpannor på dem.

Strömuttag: Alla nya eluttag har inbyggd säkring. Om du har gamla kontakter får du dina egna skyddshattar som enkelt kan anslutas och förhindrar att barnet får ström.

Ugn, öppen spis: Elektriska ugnar, vedspisar eller andra ugnar kan bli mycket heta på ytan. Dessa kan säkras med hjälp av ett galler eller en spärr som placeras framför värmekällan.

Förgiftning

Låsbara skåp: Den viktigaste principen att undvika förgiftning är att hålla allt som kan vara giftigt från barnet. Läkemedel bör förvaras på ett säkert ställe som inte är tillgängligt för barn, och helst låst i exempelvis ett medicinskåp. Detsamma gäller tvättmedel, bekämpningsmedel och andra giftiga barn kan få tag i. Kom ihåg att ett antal levande växter och växter också kan vara giftiga. Var därför säker på att ta bort dem eller se till att ditt barn inte kan få dem.

Klämrisk

Dörrstopp: Ett dörrpropp kan fästas upp eller ner för att förhindra att små fingrar blir fastna. Stoppet gör helt enkelt till att dörren inte luktar helt igen.

Dörrlås: Det finns ett antal olika patent som säkerställer att dörrdörrar inte kan öppnas av någon annan än vuxna i huset. Åtminstone är det avsikten. Vissa är fästa på insidan av dörren medan andra är monterade på utsidan.

Möbler: De flesta möbler, som byråer, bokhyllor och skåp har sina egna fästelement som gör det möjligt att fästa dem på väggen. Nu är det dags att använda dem.

ADVERT

Mest populära