All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Måsar din egen snö

Vi kontrollerade ditt ansvar om snön från taket skada en slumpmässig förbipasserande eller en bil som parkerats bredvid ditt hus eller hyreshus .

Vi kontrollerade också vilket ansvar du har för ditt eget hem om hela ditt tak ska falla in i vardagsrummet.

Privat bostad och stuga

- Du har ett åtagande att förebygga skador och olyckor oavsett hur bra din försäkring är. Du måste även snöa taket. Det hjälper inte att sitta med benen på soffan och vänta på försäkringsbolaget att lägga ut pengar eftersom ditt tak kollapsade, säger Roald Stigum Olsen, talesman för TrygVesta till DinSide.

Därför kan du inte sitta hemma på en söndagsmorgon och hoppas att en ängel landar på ditt tak och blåser bort snön. Du kommer inte att få några pengar från försäkringsbolaget om du visar grov oaktsamhet.

- Detta måste göras med due diligence. Målar du snön när den samlar och gör vad du kan för att förhindra skador, får du allt på försäkringen. I de mest sällsynta fallen händer det att du slutar betala hela fakturan och eventuellt stora delar av det själv. Vi överväger naturligtvis varje fall, säger han.

Försäkringsbolaget täcker av misstag till följd av speciella fysiska och praktiska skäl. Om du inte har någon chans att göra någonting om snön.

Block och flerbostadshus

- Det är styrelsen för hyreshus eller blockera normalt får nöja sig och är ansvarig för personskador eller bil skador till följd av snö. Det här skiljer sig från plats till plats, men du som bosatt är skyldig att berätta och förhindra skador på andra, säger han.

Det finns ofta blockeringar och tecken i kvarteret eller byhuset när det finns risk för snöning. Naturligtvis är dessa bra när du inte tar bort snö eller iskapslar i början, men det är inte en lösning på problemet.

- Som boende du inte kommer att straffas om det inträffar en olycka, jag kan åtminstone inte föreställa sig en situation där det skulle hända, sade han.

Ispinnar - en överhängande fara!

Bilen är trasig

- När du parkerar din bil måste du se hur det handlar om dig. Bileier kan inte skylla de som äger byggnaden om en snöskoter har brutit bilen. Du måste se till att du har en säker deposition. Då, i det här fallet kommer detta att täcka utgifterna, säger han.

Parkera inte under iskapslar, och om det är tung väderlek bör du vara extra försiktig. Husägaren kan inte skylla på detta.

- Du måste tänka dig själv, säger Olsen.

Väderprognoser

- Om det är mycket snö i början och sedan mildt väder, bör du ta extra tak på taket. Det är ofta när viktskador och läckage uppstår ", säger han.

Så länge du inte har en gubbe attityd, kommer ditt försäkringsbolag att fixa när huset är skadat på grund av mängden snö.

Var försiktig och se till att du får stugan både stuga och privat bostad. Om du bor i bostadsföretag eller block bör du informera styrelsen och utfärda varningar för att förebygga skador och olyckor som kan påverka andra.

ADVERT

Mest populära