All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Kan spa till rent nöje - avlägsna legionella

Heta är en välkänd källa för legionärssjuka och Pontiac feber och allmänt tillgänglig WHIRLPOOL betraktas som högriskanläggningar. Men bakterier kan lika gärna föröka sig i privata hem, och i linje med de flera badrum kommer att renoveras till stor hem-spa, måste vi lära oss mer om smittspridning, rengöring och desinficering.

Folkehelseinstituttet vet fall från Norge där bubbelpool orsakade Legionnaires och rätter en varning mot dold rörledningar för vatten och luft i sådana fartyg: det är nödvändigt att noggrant utforma, underhåll och rengöring av rörledningar och kräver regelbunden desinfektion och vattenrening för att begränsa risken för legionellasmitte.

Biofilm foder bakterier

I en barrel är vattentemperaturen är idealisk för tillväxt av legionellabakterier, och vatten cirkuleras kontinuerligt, ofta med stor hastighet och med luftinsprutning för bästa möjliga massage. Badkarets cirkulationssystem som består av dolda rör och ledningar för luft och vatten kan vara svår att rengöra mekaniskt. Här bildas en tunn biofilm av organiska beläggningar som ger näring av bakterier av ett slag. Legionellabakterier är de farligaste av dessa och smittar direkt via badvattnet eller genom andning av luftburna vattendroppar.

Lyckligtvis är det inte svårt att skydda sig, bakterierna dör vid hög temperatur, desinfektionsmedel och när de utsätts för torka.

antyder Bakterier Dusch

NIPH att bubbelpool utan filter tömmas på vatten efter varje användning, och att alla de vattenfyllda rören får torka helt innan kärlet fylls med färskvatten. Temperaturen i varmvattenberedaren för att hålla åtminstone 65 till 70 ° C sedan de legionellabakterier också kan spridas genom dusjgarnityret. En gång i månaden ska badkaret och cirkulationssystemet också desinficeras.

Eftersom fler och fler människor får ett massage- och spabad i sina hem, kommer efterfrågan på sådana desinfektionsmedel och rengöringsmedel att öka. Dessa produkter som ska vara tillgängliga på marknaden, och kan lika gärna finnas bland rengöringskemikalier annat på hyllorna i den lokala färgen och inredning butik, som i dyra specialbutiker.

Resolve spa problem

Dolda rör och ledningar för luft och vatten i virvlande rengöras med produkter döda bakterier, desinficerar och tar bort dålig lukt.

Exempel på produkter: Rørrens (nitor / Alfort & Cronholm) och Home-Swim Rørcleaner (Herdins). De senare nämnda rekommenderas efter varje användning för förebyggande och rengöringsändamål. Rörrengörare används ibland om året och kombineras med andra produkter, se nedan.

Vatten normalt innehåller några kalk och metallsalter som kan bilda ohälsosamma beläggning på kärlytor och rörledningar.Detta kan förebyggas genom tillsats av kemiska medel som verkar antingen direkt eller förebyggande medel.

Exempel på produkter: lime kontroll (nitor / Alfort & Cronholm)

Ett badkar som töms på vatten efter varje bad, i allmänhet behöver inte tillsätta klor eller desinfektionsmedel när vi bad. Men i större bubbelpooler där två eller fler människor kommer att bada tillsammans kan det vara säkert att lägga till lite klor - även om vattnet ska dräneras efteråt.

Exempel på produkter: Spa Snabb Klor (nitor / Alfort & Cronholm)

Om badet har dåligt rengjorda, oönskade bubblor av tvål och andra former på vattenytan. Genom att använda ett medel som löser ytspänningen kommer dessa bubblor att vara borta.

Exempel på produkyrt Spa Foam Bort (nitor / Alfort & Cronholm)

till kan spa desinficeras

Lägg 0, 5 deciliter hushålls klor eller en liknande speciell produkt, per 100 liter vatten. Låt vattnet cirkulera i en timme före tömningen av kärlet.

Desinficera badet en gång i månaden. (Källa: Folkhälsoinstitutet)

ADVERT

Mest populära