All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Se till att krukorna inte spricker på vintern

Växter och krukor på vintern

Köp krukor som är frostsäkra, fråga butiken.

Har stora krukor, mer koll på grund av storleken växten hade i butiken.

Ta hand om avloppet, lägg det ovävda tyget och lecaculerna i botten av kruken innan du kommer in i jorden. Detta gäller alltid när du planterar i krukor, inte bara de som ska övervintras.

På vintern ska potten stå på en höjd, helst några plana bitar, så att vattnet kan tömma ur krukorna. Detta förhindrar att mängden vatten fryser till is och spricker sedan krukor eftersom klustret expanderar.

Kontrollera växternas styrka innan du köper dem. Detta är markerat på växterna i butiken. Vänligen välj några extra härdade växter om du vill övervintra dem.

Använd gärna rören till vägg eller tak om möjligt.

Undvik att placera plantorna i södra väggen. Det här eftersom solen värmer mest där på våren, orsakar det en olycklig variation av värme under dagen och frost på natten innan våren blir full.

Krukor som inte har växter på vintern bör snyta upp och ner och helst placeras under ett tak. Krukor i frostfria material måste tas om vinteren.

Källor: Krukkegården, Plantage, Mosaic. nej

Örter, perenner, hortensior och lila är bara några exempel på växter som kan övervintra i krukor.

Sommar med varma kvällar med middagar på terrassen och vacker blomstrande säng är över. Många köper nya växter för att lägga i krukor och sängar varje vår, men med lite omsorg kan plantorna klara sig bra genom vintern och blomma igen det följande året.

- Jag har en mängd olika växter som står i krukor hela vintern. Skivan måste vara en enbär växt som vi kastade i vår har haft det i potten ut i 24 år, säger Åse Sekkelsten, innehavare av Jar gård i Ås utanför Oslo.

Sackstone säger att det finns väldigt många växter som kan övervintra i krukor, men det är viktigt att krukorna är ganska stora. Dessutom är det mycket viktigt att ta hand om krukorna, dräneringen är i ordning.

- Kontrollera att rötterna inte har gått igenom och förseglat hålen i botten. Det är också mycket viktigt att överflödigt vatten kan flöda fritt genom och det är därför lämpligt att ha potten stående ovanpå några tegelstenar eller potten fötter, så att de inte fryser på marken, säger kanna entusiasten.

Fråga om potten kan tåla frost

Växter som kommer att vara i grytan hela vinteren måste ha bra dränering. Det kan göra genom att lägga till fiberduken i botten av krukan, så en 10 cm tjockt skikt av lecakulor och sedan ett nytt skikt av tyg, innan man häller i jorden. Då förhindrar du att rötter och jord blir förseglade mellan lekokolerna.

- Det är viktigt att påpeka att frostsäkra burkar betyder att materialet kan tåla frost och inte väder, men inga fysiska lagar lyftas.Om burken förseglas i botten och fylld med vatten kommer den att spränga när den fryser. Å andra sidan måste fruset land stå emot, säger Sekkelsten.

Kom ihåg att du också kan plantera lökar i krukor, helst med andra växter.

Högbränd keramik, glasfiber, cement och olika plastvarianter kan alla motstå frost. Fråga i butiken när du köper.

- Det finns några växter som inte gillar att frysa på sina rötter och om de kommer till en metallburks kallvägg, kan växten dö. För att förhindra detta kan du lägga en tunn isopormmatta, som används under badrumsgolvet, inne i kruken längs väggarna, men inte i botten. Då är burken frostsäker och skyddar plantorna under många år, säger Sekkelsten.

V-formen är det bästa

Arkitekt och trädgårdsentusiast Anne Havåg Holter-Hovind driver bloggen till moskén och påminner om att formen på burkarna är viktig att tänka på.

- Det bästa är krukor som har en v-form eftersom då trycket stiger när världen växer och chansen är mycket mindre eftersom burken knäcker, säger Holter-Hovind. nr.

Många krukor har mer tunn form och chansen att det spricker är något större. Om du fortfarande vill ha en potta ute kan du antingen sätta in insidan av en bubbelpotty-det ger luft och utrymme för att jorden kan expandera. Eller du kan lägga växten i en mindre kruka när du sätter på den stora fatformade burken.

- Avlopp är ändå väldigt viktigt, det måste vara möjligt att vattnet dräneras så att det inte blir för våt i jorden och att det fryser för is. Sätt krukorna, helst på några träklossar, så att vattnet rinner ut och krukorna fryser inte i marken.

Hon har även övervunnit flera olika krukor och växter. Men rekommenderar att du tar keramik av terrakotta och andra icke-frostfria material på vintern.

INTE FOT: Det är inte tillrådligt att lämna potten på marken. Med norska klimatet fryser potten lätt i marken, vilket snabbt kan orsaka att det spränger och skadar växterna. Foto: Illustrationfoto: Colorbox

Dessutom pekar hon på storleken: ju större potterna är, desto bättre övervintrar.

Kontrollera växtens ärftlighet

När det gäller växter rekommenderar Holter-Hovind att man kontrollerar växtens styrka innan man köper den.

- Välj ett par hakar högre än vanligt. Självklart är det en stor skillnad i hur en växt trivs i Troms och i södra Norge, man måste tänka lokalt. Fråga också trädgårdscentret. Jag skulle också uppmuntra människor att köpa växter som inte kräver för mycket vård om de inte älskar att plantera växterna. Det finns många fina sorter där ute som hanterar utan för mycket dill, välj antingen dessa du njuter av plantorna mycket längre.

Andra tips från trädgårdsbloggen är att lägga krukorna upp mot väggen för att göra det lamt. Under ett tak är utsprånget fint eftersom det förhindrar att det regnar för mycket på växten. Mycket regn leder till is som skadar både krukor och växter.

- Men inte sett krukor i södra väggen, då kommer det att värma för mycket på våren medan det finns frost på nätterna. Det är inte lyckligt för anläggningen att byta godis mellan frysning och upptining många gånger.

Syrin, Spirea, Stauder och örter

Sackstones har många olika växter året runt. Hon ber dig att kontrollera plantans hårdhet innan du köper dem. Ju högre siffror på hårdhetsskalan desto hårdare växten och det kallare vädret tolererar det.

- Syrinhortensia, Hydrangea Paniculata, finns i många sorter och övervinnare väl i stora burkar. Känn dig fri tills frosten kommer och blir bara finare och finare. Det är lättast att övervintra växter som fäller sina löv på hösten som lila, Spirea annorlunda, lönn, klättring m. M ... Många liljor, örter och perenner övervintrar också trevligt i burkar.

Vintergröna växter fungerar också bra i stora burkar. Lark, alpin klättrare, små gran och tallar, sälar, ljungplantor, skimmia, silverkrans och groddar är andra tips.

Örter på många år: En mängd olika örter som persilja, gräslök, timjan, oregano och mejram är perenner och kommer att växa upp igen nästa vår, om du låter dem övervintra i en kruka utanför. Foto: Illustrativt foto: Thinkstock

Många örter är också fleråriga och klarar frost. Exempel på dessa är oregano, timjan, persilja, gräslök, karve och merian. Rosemary tolererar inte frost och basilika är inte fleråriga så att de kan släppa dig.

Och slutligen är Sackelsten ett viktigt tips för våren:

- Kom ihåg att när solen börjar värma måste du börja vattna växten. Det finns många som glömmer och då torkar växten och dör. Du måste tänka på krukväxterna långt innan du börjar tänka på trädgården, säger Sekkelsten.

Läs också:

Kom ihåg att klippa gräset innan vintern

Plantera gärna brambles hösten

En pH-test kan rädda din trädgård

Ta trädet innan det faller ner med en granne

högt upp : Genom att lägga pottar, helst på vissa skogar, ger du vattnet en möjlighet att tömma ur krukorna och det förhindrar bildandet av för mycket is. Att lägga krukorna till husets vägg är knepigt eftersom det är lite lunger där. Foto: Foto: Gro Strømsheim

ADVERT

Mest populära