All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Att skotta taket nu

en meter snö i bergen för helgen, varning Storm Weather Center. Det skriver NRK. Det innebär att kabinägare måste vara beredda att ta en måsutsättning. Men inte bara stugaägare. Haglebu Hytteservice rekommenderar även ägare till bergsvagnar att svälja snart. Det skriver Drammens Tidende.

Stora snöskotrar

Det har varit stora snöskotrar de senaste veckorna, särskilt i västra bergen i södra Norge. Se även snöskoter på SeNorge. nr.

En kubikmeter snö kan väga upp till 300 kilo, och med 100 kvadratmeter tak blir det 30 ton snövikt. Det kan orsaka taket på hytten, men det kan även leda till läckage även om taket är i läge.

Några lokala stugor och stugor i södra Norge rekommenderar nu stugaägare att ta tag på sina tak.

De säkraste stugorna

Rådet är:

- Håll snön som det blir - med mildt väder blir snön tyngre.

- måsar symmetriska - inte tom den ena sidan av hyttaket före den andra, då du riskerar skada på grund av ojämn viktfördelning.

- mogna tunga har tak som är sämre dimensionerad än ny kontroll (till exempel, en hyttaket av 60s allmänhet motstå mindre än en som är byggd på 90-talet).

Om stugan är skadad av kraftig snö på taket, är du inte säkerställd försäkring. Har snön kom under en längre tid kan det inte betraktas som "plötslig och oförutsedd skada", skriver tidningen Hytteliv på sina webbplatser.

  1. Minns detta innan du avvika från hytten
  2. Modern log lösning sparar tid och energi
  3. Cabin dröm för utlänningar
  4. kommer att hyra din stuga

ADVERT

Mest populära