All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Lager ett riktigt hus för fåglar

Den vilda runt lodge är ofta olika. Du hittar några oskyldiga, små djur, men även de som kan skada. Lyckligtvis skadar de små fåglarna ingen, och många tycker att det kan vara trevligt att ge dem en kram över huvudet och maten på vintern.

De enklaste lådorna för småfåglar kan hjälpa barnen, men snickeriet utövar många. När du ställer in dem börjar nästa fas. Då är det klokt att placera dem så att det är lätt att hålla reda på vad som händer i lådorna.

- Lägg upp som en liten promenad runt rekommenderar lektor Trond Vidar Vedum vid Hedmark University College, som har skrivit flera böcker i ämnet.

- Lådorna kan stå ca 50 meter från varandra, och inte för höga. Två meter uppe på stammen är helt bra, och då är det lätt att kika in i dem. Vänta tills äggen är kläckta. När fåglarna får mat till barnen kan du följa vad som händer i lådorna.

Tar du en snabb titt några gånger i veckan, stör inte fåglarna. Småfåglarna har en stor

naturlig dödlighet. Det kan få folk att tro att det är orsakat av störningar, men det är det inte.

Logg av en logg

Du kan göra en fågellåda med en bit av en logg. Det här är en snabb och enkel metod, och du får fågelboxar som glider bra in i terrängen. Använd en rak, non-stick del av pinnen.

Se stegen nedan.

Foto: Øivind Lie

1. Slash cutters vanligtvis topp, sträcka insidan storlek. Hjulen måste vara några centimeter inom kanten av pinnen. Foto: Øivind Lie

2. Använd axlar eller kilar för att riva av sidorna. Foto: Øivind Lie

3. Tegelstenen i mitten skärs av ca. 10 cm uppifrån botten. Nu kan du lägga på sidorna igen. Börja spika dem till basen. Foto: Øivind Lie

4. Spik också sidorna överst. Här är det klokt att förgås. Foto: Øivind Lie

5. Borrflygningshål. Se hur mycket hålet ska ligga i tabellen nedan. Foto: Øivind Lie

6. Sätt ett starkt bord på toppen med ett gångjärn på baksidan och en krok på sidan som låser locket. Spik två tunna stockar på baksidan så att lådan är stabilare mot trädramen. Skapa spår i ståltrådets stockar som används för att hänga upp lådan. Foto: Øivind Lie

7. Färdigställd låda redo för upphängning. Foto: Øivind Lie

STANDARDTYP: Det här är den enkla varianten. Du kan göra det från ett bord. Bredden på bordet kan vara mellan 123 och 148 mm. Lägg en bit kartong i taket och gärna fästa gångjärnen. Detta gör det lättare att titta, bara kom ihåg att sätta på en harpa eller annan låsanordning. Foto: Øivind Lie

ÖPPEN: Det är lådor där andra fågelarter kan slå sig ner. Tornfalk, linerle, torn segel och fossil kall är fåglar som föredrar denna variant.

Live show

Direkt överföring från fågelhuset har blivit populärt nu som billigt, men samtidigt köps avancerade kameror.Du kan köpa färdiga lådor redo för användning för detta ändamål, eller du kan köpa en kamera som du monterar dig själv. Stein Magne Klann är fotograf och har filmat och fotograferat fågelfamiljer i lådorna i många år. "Ett annat ljus ger bra bilder," förklarar han. Du kan skapa ett fönster där du sätter i ett matt plastglas. Det är också viktigt att slutföra allt innan du sätter upp lådan. Då kan fåglarna bestämma om det är okej att flytta in. Gör inga ändringar eller installera utrustning efter att fåglarna tagit den. Klann skapar nu en app där du kan få din egen videovy direkt från birdboxarna på din mobil eller surfplatta - med chatt och allt. Information finns på piipshowen. nr.

Underhållslådor

Småskaliga burar behöver underhåll och rengöring en gång per år. Du kan ta det på sensommaren tillsammans med den sista kontrollen av rutorna. Då ser du om det finns några döda ungdomar, ruttna ägg eller om det är ett nytt par som har börjat med sin andra kull. Väntar på vintern är det kallt, och sedan håller fågelparasiterna i lådan. Slutdatumet för städning är påsk. En fågellåda som inte upprätthålls är endast användbar som ett staket i några år. Det kommer så småningom att fyllas med plantskolor, och fåglarna föredrar andra häckningsplatser.

För större fåglar

Första sektorn Trond Vidar Vedum uppmuntrar också byggboxar för andra arter än de typiska småfåglarna. Katter, pärlor, hökar och kvinnor är arter som kan besökas om du skapar stora lådor. Lådorna ska stå 3-4 meter över marken och inte hela vägen till stugan. Detta beror på att både kattungar och hökuglor kan attackera de dagar dina unga är på väg att flyga ur lådan. Det är också möjligt att göra speciella lådor för tornfalkar. Dessa är stora tak med tak som kan installeras i de höga bergen på, till exempel fristående uthus. Änder, ugglor och torn byggar inte bon, så du måste lägga en mjuk yta av kakel i botten av lådorna.

DIREKTIV: Fotograf Stein Magne Klann har tagit bilder och gjort tv-sändningar från fågelburar. Foto: Stein Magne Klann / pip-show. com

ADVERT

Mest populära