All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gör uteplats skyddad och fin

Sommar och sol innebär att de flesta av oss längtar efter lata dagar i trädgården och på terrassen.

Med några enkla steg kan en yttre skärmvägg och till exempel en pergola, hjälpa till att definiera det utomhus utrymmet och skapa en skyddad uteplats. Med köpet får du skydd mot väder och vind samt öppenhet.

Dessutom behöver du inte den efterlängtade strålar när sommaren är äntligen här.

Pergola

UTELOUNGE: Pergola finns i många varianter. En av de vanligaste är den öppna varianten med klätterväxter, men det är också möjligt att sätta glas. Foto: Byggmakker.

En pergola är vanligtvis en öppen träkonstruktion kolumner med öppna takbalkar eller taksparrarna. Med klätterväxter är dekorativa och fina, och det ger Ijusavskärmande mot både transparens och sol. Här är det också bara fantasin som stoppar dig. Du kan till exempel använda flera lager av korsande hinder, en så kallad öppen däck tak, och bom så filtrera solens strålar i stället för att få direkt solljus. Då har du inget skydd mot regn, men i gengäld en trevlig och varm vistelse zon.

En pergola kan vara både fristående eller inbyggd tillsammans med byggnaden. Med placering i huset, visar de små rum inom. Det är också möjligt att lägga ett tak över pergolan. Du kan använda både plast och glas, för att få renare linjer och en lite mer minimalistisk och modernt utseende. Här måste du komma ihåg att du lägger måste tåla tyngden av snö och regn.

Vindrutor / skärmvägg

SKÄRMAR: Ett vindskydd kan användas till många saker. Även om du inte har tillgång till, så det kan också skydda mot väder och vind. Foto: Arnøy Partihandel AS. Många kombinerar skärmvägg och pergola för att få den perfekta uteplatsen. De ger en mycket god avskärmning mot både väder och granne, och är lätt att ställa upp. Korta låsning bitar på toppen av skärmen väggen är också ett sätt att göra det. Avskärmningsväggen är vanligtvis gjord av styrelse, och bör ha en tjocklek av ca 2 cm. Tänk på att videoväggen får inte vara helt tillsluten, eftersom det ofta kommer att skapa vind virvlar och turbulens på baksidan av väggytan. Alternativt kan du lyfta den nedre kanten upp från marken.

Det finns också infällbar levgger, en form av markis, som man lätt kan gå in och ut när du vill.

Täckt terrass

Täckt terrass är populärt, och det gör det varmt och skönt eftersom varken regn eller vind från att komma in. Foto: Byggmakker. En altan är det alternativ som ger dig och dina möbler bästa skyddet och den snäva taket gör det varmt och skönt. Det kommer lite regn fabrikat eller ingenting.

Många väljer att bygga taket i samma vinkel som huset och använda glas eller Upplyst panel, kupoler eller takfönster att behålla en känsla av öppenhet.Detta släpper också mycket ljus och säkerställer att insidan av rummen inte förlorar mycket ljus från överlaget. Många går också för plana tak. Vågiga plattor och plast släpps också genom mycket ljus och används ofta i sådana konstruktioner.

-Gör mindre även

Numera finns det mycket att välja mellan fördefinierade moduler i alla prisklasser, men det är också ganska överkomligt att skapa både vindskydd, pergola och en täckt terrass själv.

Byggbutikerna har mycket att välja mellan, för dem som vill smyga sig själva och för dem som vill spendera tiden på något helt annat.

- Det är fullt möjligt för de flesta att bygga skölden på uteplatsen själv, och lagret kommer att bidra till både information, kunskap, vägledning och skärning av material om du behöver det. Ändå ser vi att vi säljer allt fler efterbehandlingsmoduler. Vi föredrar lite annorlunda än tidigare och spenderar tid på andra saker, säger Marianne Senderud, redaktör för Byggmakkers inspirationsmagasin Change.

De flesta vill ha skydd mot regn och vind, men vill samtidigt ha en trevlig tid på uteplatsen. Många människor kombinerar därför överbyggnader av glas och plast.

- Vi övervakar vad folk söker online både hos oss och på Google, för att erbjuda vad folk vill ha. Vi ser att vinter- / trädgårdsrummet, pergolan och överbyggnaden är mycket populära och inte på något sätt, avslutar Senderud.

Komma bara igång?

Många tror att de senaste lagstiftningsförändringarna gör det gratis, men det är det inte.

- Det finns endast mindre åtgärder som är undantagna från ansökningsskyldigheten. Detta har varit tidigare också, men vilken typ av åtgärder och omfattningen av åtgärder som inte omfattas av programmet kravet är något expand av regeländringen som trädde i kraft 01. 07. 15, säger Silje N. Andresen, advokat Hjälp försäkring.

Vid ansökan krav gäller inte, inte strikt att man är befriad från målet till byggmyndigheterna, men lagen - och föreskrifter som meddelats med stöd av lagen - därför tillämpas fullt ut väsentligt.

Plan- och bygglagen är en så kallad laglagstiftning. Regeländringen innebär därför ökad frihet, men också ökat ansvar. Underlåtenhet att följa reglerna kan leda till konsekvenser som avbeställnings- eller återkallande order. Om fastigheten säljs kommer den nya ägaren att ta över problemet och det kan lätt leda till att en köpare brister.

- I praktiken är det ofta information om zonindelning som gör att en åtgärd som isolering omfattas undantagen fortfarande inte lagligt att utföra. Exempel på restriktioner inkluderar utnyttjandegraden, bygglinjer och föreskrifter om storlek och layout i uthus, säger Andresen.

Det är med andra ord värt att spendera lite tid innan man vidtar åtgärder, eftersom det kan få stora negativa konsekvenser om du gör misstag.

Glöm inte grannen

Även om du är undantagna från plan - och bygglagen om administrativa förfaranden och anmälan till grannar, är det fortfarande inte olagligt att prata med sina grannar för att klargöra några invändningar.

- Många grannkonflikter är onödiga och beror på brist på kommunikation. Dialog kan förhindra konflikter, och det kan vara meningsfullt att bedöma grannens möjliga invändningar om lagens lönsamhet innan de investerar pengar och arbetar i initiativet, påpekar Andresen.

Även om en åtgärd är befriad från ansökningsskyldigheten enligt planerings- och bygglagen är det viktigt att komma ihåg att det kan finnas hinder för privaträtten, såsom grannskapsreglerna eller privat brottsbekämpande personal. I allmänhet kommer sådana privaträttsliga frågor normalt inte att övervägas av vanligt byggnadsarbete.

ADVERT

Mest populära