All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gör uteplatsen helt säker!

Det är dags att flytta både frukost och lata eftermiddagar på terrassen igen.

Även med mycket ogynnsamt väder finns det en hel del åtgärder som kan ge trevliga utomhusförhållanden.

Här är de bästa tips om du vill göra din uteplats mer väderbeständig, så att du kan njuta av din uteplats all sesiongen, nästan oavsett väder:

Parasoll

Den allra snabbaste och oftast också Det billigaste sättet att skydda uteplatsen är att investera i en parasoll. Parasoler köps i nästan alla prisklasser och finns i ett oändligt antal färger, mönster och stilar.

- Ett paraply kan vara ett snabbt och enkelt sätt att göra skugga till uteplats, antingen över ett matbord eller en sittgrupp, säger kommunikationskonsult Stine Odland på Ikea för att klicka bostäder och fortsätter:

- Det fina med paraplyer de är lätta att slå upp och tillsammans, och kan enkelt flyttas runt, så att du kan få skugga medan du äter, eller så kan du sitta torrt i fåtöljen på om det kommer regndroppar.

PARASOLL: Skydda dig från solens heta strålar under en parasoll. FOTO: Espen Grønli

Odland tror ett paraply har många fördelar jämfört med andra screening när det gäller användning på uteplatser och i trädgårdar.

- Papegojor är ofta mer mobila och enkla att använda. Det är också en fördel att du kan få parasoll i många olika storlekar, så att det blir möjligt för nästan alla att hitta något som fungerar i deras trädgård eller uteplats.

Och det är långt mer än det klassiska strandparadiset att hitta på marknaden.

- Det finns parasoll som är runda, kvadratiska och rektangulära, säger Odland.

- Dessa är också tillgängliga i många storlekar, vilket gör dem väldigt flexibla för användning i utomhusområden av olika storlekar och mönster, tillägger hon.

Vindrutor

Mysiga kvällar eller lata eftermiddagar på uteplatsen kan ofta förkortas med en sval bris, vilket ofta innebär att du flyttar in för att fortsätta coziness i värmen.

Men vad du behöver är helt enkelt en levande vägg som inte bara ger dig en loungeruteplats, utan ger också mindre tillgång till uteplatsen eller din trädgård.

- Levegger kan byggas från början eller köpas som färdiga paneler, säger författare Dag Thorstensen i Terrasseboka.

LEVEGG: Det är så lätt att bli av med vinden på uteplatsen. FOTO: RKC. com

I boken delar författaren några bra tips för dig som kommer att ställa upp ett vindskydd:

- ett vindskydd som vindskydd ska vara halvöppen för att bromsa vinden, råder Thorstensen.

- En smal läppvägg kan orsaka obehagliga kastar vindar på baksidan av skärmen. Över huvud taget borde man undvika täta väggar när man skärmar från vinden. En tät levande vägg kommer att agera mot sitt syfte och skapa vindvirvlar.

Den idealiska höjden på en levande vägg är enligt boken från en halv till 2 meter hög.

- Detta kräver ingen byggnadskommunikation så länge som väggen ligger under 1, 80 meter, under 10 meter lång och står mer än 4 meter från grann gränsen.

Det är också tillrådligt att betrakta både solen och betraktningsvillkoren när det gäller att sätta upp väggen, rekommenderar Thorstensen.

Det är också bra att använda en häck för att skydda uteplatsen och terrassen.

- Hekker kräver lite underhåll jämfört med en hylla som måste borstar eller målas regelbundet. Dessutom passar de utanför både huset och stugan, säger författaren.

Markiser

Många misstänker att det bara skuggar fönster och sol kommer att skina in i hemmet, men markiser kan också användas för att göra skydd och skugga över uteplatsen.

- Den vackra markisen som kan användas för att skydda uteplatsen är att den är flexibel i motsats till ett fast tak, förklarar Frode Syvertsen vid Kjell markiser till Klik Bolig.

- Du får skydd från både den svängande solen och även några regndroppar, så du kan njuta av uteplatsen, även om det är en dag där solen inte lyser, tillägger han.

Som parasoll kommer markiser i många olika färger, mönster och mönster och kan fästas på olika ställen, så du kan bäst hitta en lösning som passar din uteplats.

Sunseil

Det blir också alltmer populärt att använda segelduk, så kallad solskugga, för att skydda uteplatsen och terrassen från sol och regn.

- När solen är på sin mest slående midnatt är det perfekt att ha en solskydd som kan skärpa, säger Maria Eriksrud från Solseil. nej att klicka på bostäder.

- En segel på många sätt har samma funktion som en markis, men fördelen med seglet är att den kan täcka ett större område på uteplatsen eller terrassen.

Eriksrud förklarar att du idag kan köpa solsöm i många olika färger och former.

- Men det är fortfarande vanligt att välja ljusa färger eller vita, eftersom mörka färger blektas ganska snabbt i starkt solljus.

Mycket många väljer triangulär sol på sin solsäng, mycket för att de ofta är enklaste att fästa och effektivt skärmar uteplatsen.

- Triangeleilsna har tre fästpunkter: två på väggen och en till terrassdäcket eller en annan monteringsplats i trädgården, säger Eriksrud.

SOLSEIL: Fler och fler använder sola för att skydda sol och regn i trädgården och på uteplatsen. FOTO: Sveinung Bråthen

Du kan också kombinera fler seglar för att skapa det skydd du vill ha för sol och regn.

- Flera mindre segel kan monteras för att förlänga och täcka större områden. Sedan överlappar de sig lyckligt och ger bättre nyans och le, förklarar Eriksrud.

Solseil finns i många prisklasser, från botten av 1000-talet och upp till hundratusentals klassiker.

- Ju större och mer avancerade de är rent tekniska, desto dyrare de ska köpa, säger Eriksrud och tillägger:

- Det är idag möjligt att köpa motoriserade segel som kör sig in och ut som vädret förändringar.

TÄNK: Sunseil ska passas ihop och med cirka 30 procent droppe, annars kan det hända att vatten samlas i mitten och riskerar att duken spricker.

När det gäller tvätt och städning är detta inget problem.

- Använd slangen. Om fläckarna är så dåliga att de inte går i tvätten, prova städaren, Eriksrud tips.

TIPS: Droppar från lövträd kan placera fläckar på din segelklänning, så om du kan undvika att placera seglet i närheten av dem, sparar du fläckavlägsnande och underhåll.

Skärm

En skärm är praktiskt taget underhållsfri och fungerar som en typ av yttre rullgardin, vilket gör att det skyddar din uteplats för både synlighet och lite solljus.

- Dessutom ger de ett litet skydd mot vinden. Ljus och luft kan tränga in, så det känns inte som att du har byggt terrassen. Du kan se men är skyddad mot insikt, säger Odland i Ikea.

Terrassvärmare

Det kan vara att sommaren är på kalendern, men kvällarna på terrassen känns fortfarande så coola att många människor antingen går in i vardagsrummet.

Du behöver inte investera i en terrasserad värme. Att välja rätt terrasser är nästan din egen vetenskap, och det är mycket att uppmärksamma.

ADVERT

Mest populära