All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Gör hemmet redo för vintern

Men hösten är färsk och vacker, men det är inte länge innan kylan sätter sig över landet och vintern sätter sig in. Ta lite grepp nu och se till att hemmet är klart för vintern.

Kontrollera att kraniet fungerar

Den hårda vintern förra året gav rekordskador på frost. Om du vet att du ska lämna den här vintern, kontrollera att stopcocken fortfarande fungerar.

Det kan vara att det har spruket igen om du inte testar det regelbundet. Läs mer om detta i artikeln Forgotten Stopwatch.

Släpfri: Bra fönster kan spara pengar på elräkningen. En rak flamma indikerar att den inte drar från fönstret.

Ändra fönster nu

Om du funderar på att byta fönster i ditt hem borde du göra det nu innan frostpålagringar. Genom att byta gamla fönster med nya lågenergifönster kan du få en mer bekväm vinter med lägre energirekningar.

En hel del värme i huset försvinner genom fönstren. Genom att välja fönster med lågt U-värde, kontrollerar du att du håller mer av värmen inomhus. Är du osäker på vad U-värdet är? Få förklaringen i artikeln Vad är U-värde.

Läs också:

Takskador och frusna rör kostar dyrt.

Var försiktig och ta bort snön från taket innan skador uppstår. Otillräcklig tillsyn kan leda till nedsättning av ersättning eller högre självrisk.

Byt till energieffektiv värme

Är elektriska värmare fortfarande värmekällan i ditt hem? Med vinterns kalla vinter färsk i minnet kanske du vill överväga om det inte är dags att byta till mer energieffektiva värmekällor?

I artikeln Sex effektiva värmekällor kan du se lite av vad du måste välja mellan.

Vad du inte borde göra nu

Det är dags att bygga upp ditt hem för vintern, det finns några saker du inte borde göra nu. Hem förbättring är en av dem. Heksesot eller svärjdamm har blivit ett ökande problem i Norge de senaste åren, och det kan tyckas att renovering under vintersäsongen ökar risken för att få detta olyckliga fenomen i hemmet.

Läs mer om heksesot i artiklarna Vad är heksesot och Vänta på våren om du vill undvika häxverk.

ADVERT

Mest populära