All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Har din trädgård Biodynamisk

->

Foto: Colourbox

- Är det hälsosamt för barn att leka i en miljö där insekter inte överlever? Vill du spruta gift på grönsakerna du och andra ska äta? Fråga Liv Birkeland, informationschef på Bioforsk Økologisk, och ger svaret. - Sunt förnuft indikerar att man svarar nej för detta. Och då är alternativet klart: Trädgården måste drivas enligt ekologiska principer.

En balanserad trädgård En organisk trädgård stoppar helt enkelt med hjälp av bekämpningsmedel och gödningsmedel. Men om du vill ha trädgården att vara lika stor som tidigare krävs det lite mer kunskap och planering, tålamod och ansträngning.

Det är speciellt i början att den ekologiska trädgården kräver extra ansträngning. Om du planerar din trädgård väl och enligt ekologiska principer kommer du att finna att mängden arbete kommer att minska över tiden.

- De flesta ekologisk trädgårdsmästare upplever då att trädgården får bättre balans mellan skadedjur och djur. Och trädgårdsägaren får större tolerans mot skadedjur, säger Birkeland.

Ta tag utan gift

Ändå är det inte din avsikt att lämna trädgården för alla friluftsliv. För det finns många saker du kan göra för att bekämpa dem utan att tillgripa bekämpningsmedel:

• Ta skadedjur manuellt. Ta bort sniglar, larver och andra skadedjur från bladen och jorden runt växterna.

• Ta bort löv och frukter som är infekterade med sjukdom. Det förhindrar att sjukdomen sprids.

• Ställ fällor. Du kan utnyttja att sniglar är förtjust i öl genom att sätta ut skålar med öl i en grop så sniglarna från att falla in.

• skydda växter mot vita trädgårds fjärilar, diamondback moth, morotsfluga och andra skadeinsekter genom att lägga en fiberduk över dem.

• Använd provtagningen aktivt för att minska skadorna. Örter och vitlök i rosenbunken och tas bland grönsakerna kan förvirra de insekter som orienterar sig genom lukt.

- Poängen är att bygga en hälsosam och smart trädgård där viktiga saker håller skadedjuren i fara, säger Birkeland.

Nästa gång du ser bladlössen över rosenbuskarna får du inte flaskan av spray. Birkeland föreslår du hellre sitta tyst med en kopp kaffe och vänta på att nyckelpiga flyger in och tar hand om jobbet.

ADVERT

Mest populära