All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Gör ett färgstarkt välkomnande!

På en stor fasad borde det inte vara tvivel om var ytterdörren är. Första gången en gäst anländer, blir det lätt att hitta vägen till ringklockan. Ett sätt att fixa det är att använda en annan färg än fasaden förresten, för att måla ingångsdelen.

- Med en ljus färg på dörren sätter du en personlig prägel på huset, säger Bjørg Owren, kreativ ledare i Ifi. nr.

- De flesta är relativt konservativa och säkerhetsorienterade i färgschemat. Nu är det dags att tänka annorlunda. Varför inte bli lite djärvare? Vad sägs om att skapa ett nytt vardag för norska familjer? säger hon.

Stort färgområde

Röd kan vara en rädd färg utomhus. (RAL3001)

Du kan välja relativt fritt bland de miljoner färger som ett mänskligt öga kan uppleva. Men det finns färger du inte kan få som en yttre färg, och faktiskt någon som inte vill bryta in i färgprodukter alls.

- Begränsningen ligger först och främst i klara gula, röda, bilröda och gulaktiga färger. Dessa kommer att blekna snabbare än normalt. Gränserna som brytare är inställda att skapa är en säkerhetsnivå. Vi som leverantör av mineraler måste vara övertygade om färgstabilitet, säger Åge Sandum, färgschef i Nordsjö.

- Falmingen beror på att en del av däckfärgen inte är tillräckligt färgstabil för utomhusbruk. En tydlig och stark röd dörr kan bli rosa efter det har varit ett tag, säger Gunn Nielsen, en tekniker vid Scanox Color Laboratory.

När färgen tappar, är dörren inte försämrad. Falming är bara ett estetiskt problem som gör att du vill måla igen.

Glans spelar en roll

Denna dörr är målad med en blank båtfärg (om S 5540-B20G).

De olika färgtillverkarna använder sina egna formuleringar och diabilder. Olika mixare från olika tillverkare kan också göra skillnad på vilka färger som kan blandas i önskad produkt.

- Ibland har vi även sålt inredning på utsidan av en dörr. Men då måste kunden vara medveten om att färgen kommer att blekna och att hållbarheten är kortare än normalt, säger Trude Iren Bergheim på Painting Color Store i Hønefoss.

Vad glansdörren har, spelar också in i det uppfattade resultatet. Vanliga dörr- och fönstermålningar är vanligtvis halvglansiga och har glans kring 25. Många vill dock ha en helt blank och blank dörr. Sedan används färgmålningar eller båtmålningar, vilka är mycket tydliga, hela vägen upp till 90-glans.

- Men mot en matt fasad ser redan 20-glans mycket glans ut, säger Gunn Nielsen.

Gå ut i rutan

Du är mycket välkommen att göra ett färgstarkt välkomnande med färgprodukterna och färgerna som finns inom normalen.I specialprojekt kan även färger utanför det omedelbart godkända färgområdet blandas med tillfredsställande resultat.

- Det är väldigt sällsynt att vi måste säga nej till en önskan om färg. De mest eftertraktade färgerna på dörrarna är koboltblå, hornblendgrön och stuckröd. Det är sällan problematiskt, säger Åge Sandum.

Bra exempel

En nymålad dörr till ett gammalt hus. (S 0530-B70G)

Husets ytterdörr är en plats där du verkligen kan spela lite med färger. Det visas inte minst de stora alternativen vi har dokumenterat. Här har ägarna tagit medvetna, talar färgval och gjort vackra och lockande ingångar, vilket gör huset varmt välkommen till gäster och boende.

ADVERT

Mest populära