All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Gör badrummet glansigt

- Det finns inga regler för hur ofta du behöver tvätta badrummet. Det beror på hur mycket det används och hur lerigt det blir. Men det är viktigt för regelbunden rengöring, säger Arne-Johnny Tveraabak på Sika Norway.

Tommelfingerregeln

Tveraabak har en viktig nyckelregel för att tvätta badet.

- Använd som svaga rengöringsmedel som möjligt. Det här borde vara en tumregel när den veckovisa tvätten tas. Casco Allrent är bra för denna kvarn. Det är ett mildt och skonsamt rengöringsmedel, säger han.

Dessutom är det viktigt att jaga bort mögel och svamp. Här har Tveraabak en annan enkel rådgivning.

- Torka upp efter att du har duschat. Speciellt på gamla bad kan vattnet bilda en hög med svamptillväxt, förklarar han.

Det är viktigt att hålla badrummet rent. Här är många händer som tar och många bakterier som ackumuleras. Det är ditt jobb att jaga dem borta.

När kalciumet avlägsnas

Om du vill ta bort tvål och kalk som har avgjort på badrumsgolvet finns det andra regler som gäller.

- Då måste du gå hårdare för arbete. Lime, fett och tvålrester kräver mer sura resurser, till exempel Casco Bath & Shower. Det är en något sur substans, som kan användas med lite längre utrymme. Hur ofta du behöver göra detta beror på användningen av badrummet och hur smutsigt det blir, säger Tveraabak.

Casco Bath & Duschbricka kan användas på alla typer av regelbunden keramik.

- Men sura resurser ska aldrig användas på marmor och kalksten. Det förstör och bryter ner kalkstenen. Här måste du använda ett grundläggande botemedel, han råder.

Olika dukar för olika ändamål

Många kommer att kasta kläderna som de har använt för att tvätta. Då engångsdukar är ett bra alternativ.

Det finns fler kläder på badrummet. Ingen kommer att använda samma trasa på bänken som på duschen.

- Många kommer att kasta torkdukarna efter att ha tvättat badrummet. En gång i tiden finns det en bra lösning, särskilt på toaletten. Många sprutar ner och använder sedan papper, men då brukar vi rekommendera engångsdukar, säger Malin Skaar i Jordanien.

På bänkar och i diskbänken kanske du vill använda bättre kvalitetskläder.

- Använd en bra mikrofiberduk för att tvätta över bänkarna. Då får du all smuts, säger hon.

För ytor som behöver lite extra skrubb rekommenderar Skaar att använda en skrapkudde.

Tänk på ytorna

- Badrummet är varmt och fuktigt. Det finns många bakterier och det finns en liten dålig lukt. Därför är det extra viktigt att hålla rent, säger Wenche Sydhagen på Geberit.

Hennes nyckeln till ett rent badrum är smarta hygienprodukter.

- Tänk på ytorna. Det borde finnas så många ytor som möjligt, vilket är lätt att komma till. Då blir rengöringen mycket lättare. Välj till exempel en väggmonterad toalett.Du behöver inte ställa dig i kryckor och krokar, säger hon.

Undvik Spray Collectors

När det smutsas och spolas uppsamlas det ofta mycket smuts, hår och tvålrester. Därför är det viktigt att välja varianter som samlar minst.

- De populära golvbrädorna i duschen har ofta ett mycket stort område med löst rutnät. Då kan bakterier och tvål ofta ackumuleras längs hela gallret. Då kan du välja en lösning som bara en liten del är lös, som Geberit CleanLine golvavlopp. Du ser samma utseende, men ett mindre område där smuts kan ackumuleras. På den lilla delen som är lös finns det också en hårkarm som är lätt att lossa och spola, förklarar Sydhagen.

Genom att välja smarta lösningar på badrummet kan du förenkla din rengöring avsevärt. "Med Geberit CleanLine golvavlopp ackumuleras det inte så mycket smuts och hår", säger Wenche Sydhagen på Geberit.

Porslin av god kvalitet

Porslinets kvalitet är också viktigt för badrummets renlighet.

- Välj porslin av god kvalitet. Då smuts inte och smuts så lätt. Porslinet av dålig kvalitet har en mer porös yta, så det lockar mer smuts och gör det svårare att rengöra, avslutar Sydhagen.

ADVERT

Mest populära