All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Underhåll av gips fasader

Brick house har ett rykte om att ha mindre behov av extern underhåll än trä, men helt underhållsfri det är nog inte. Hus med polerade fasader behöver även inspektion och lite underhåll.

- En putsad fasad kan ha en livslängd på 50 år vid normalt underhåll men istykkerrustete fönsterbrädan, dåliga avlopp, läckande tak, etc. kan naturligtvis förkorta livslängden avsevärt, säger Per Hemgren och Henrik Wannfors, författarna till klassiska läroboken allt om hus

Slipning kräver rätt material och korrekt genomförande av arbetet och är ett jobb för professionella människor.

- En del underhållsarbete på att fylla sprickor eller skada genom mekanisk påverkan, men kan säkert hushållerska göra själv, tror Hemgren och Wannfors.

Underhållskrav: Puss varar inte för evigt.

Små och stora sprickor

Typiska skador gips fasaden är att sprickor i gips eller gips lossnar från substratet. Sprickor som går diagonalt kan bero på meningar i marken. Dessa kan ibland ses i huset. Om det finns stora sprickor bör de förseglas så att vatten inte tränger in i fasaden.

Men inte alla sprickor behöver repareras. Någon kan också betala av sig.

Läs också:

För att ta bort dagg effektivt från Bilruter

Dagg på bilrutor kan variera från irriterande till livshotande. Lyckligtvis finns det ett knep som ger dig tråkiga fönster på några sekunder.

- Så kallade krympsprickor, hårfina sprickor, gör ingen skada och bör därför lämnas som de är. Det är bara en ompussing av fasaden som kan komma ur dessa sprickor, och det är kanske mer än vad som är nödvändigt, menar Hemgren och Wannfors.

Puss lossn

När gips lösgörs från väggen, ofta orsakas av fukt har fått tränga in i gips. Om det blir kallt kan frosten blåsa av den våta kudden bort från marken. Men det kan också bero på att det ursprungliga borstverket inte utfördes korrekt.

- små fläckar av lös puts kan hushållerska även fylla igen, men det finns stora ytor och gips i övrigt verkar tveksamt, blir det fråga om totalrenovering, ett omfattande projekt, säger Hemgren och Wannfors.

De rekommenderar att du kolla vad huset är renoverat innan du startar ett stort renoveringsarbete. Detta för att säkerställa att nya och gamla puss fungerar bra tillsammans.

- I värsta fall uppstår det också sprickor i skarven mellan gamla och nya puts, varnar Hemgren och Wannfors.

Läs också:

Underhåll av tak för vintersäsongen

När kallt och på många ställen snörika vintern är över och det är dags att kolla hur det är med taket. Otto ger tips och råd för underhåll ...

ADVERT

Mest populära