All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Underhåll av gamla timmerstuga

Eftersom färgen har börjat blåsa, är det troligt tillämpas linolja vid ett tidigare tillfälle.

- När en vägg har behandlats med linolja, kommer det förr eller senare börjar bubbla upp, säger Stig Jahnsen av teknisk service i Flügger.

Tyvärr är det lite att göra med detta, eftersom linolja redan finns i skogen. Det finns företag som kan hantera total avrensning av linolja i substratet genom att spraya på kemikalier, men det är ett ganska omfattande jobb på en stuga, medan det finns ingen garanti för att allt kommer att försvinna.

- Normalt rekommenderas att byta beklädnad om du plågas med linolja säckar, men eftersom vi talar om en timmerstuga är detta värre. Då skulle jag hellre ha skrapa blåsorna som de verkar, säger Jahnsen.

Rengör först

Men innan du gör någonting, rengör hytten noggrant. Använd en grov rengörare som är lämplig för denna typ av jobb.

Också var noga med att ta bort eventuell färg som är lös på väggen för att göra den klar för ny lackfärg.

Ta bort blåsorna

Torka sedan blåsorna. I kanterna kan du gå över med lite sandpapper, så att det finns en tydlig skillnad mellan där färg och där färg avlägsnas.

Då måste det finnas en plats där du har skrotat.

Färg

När blisteren tas om hand är det dags att måla hela vilan av stugan.

- Det spelar ingen roll vilken typ av färg du använder. En vanlig oljemåla fungerar perfekt, säger Trond Riise på Nordsjö.

Du kommer sannolikt att finna att blåsor komma tillbaka, men det är tyvärr så du har att vänta när väggarna har behandlats med linolja.

ADVERT

Mest populära