All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gräsklippning

- Om du vill ha en fin gräsmatta måste den befrukas och vattnas ofta. Gödsel är mat för gräsmattan. Gödselbrist gör att gräset inte trivs, och då kommer mossen, förklarar Edith Leland, trädgårdsmästare tekniker.


Fritt gödselmedel

Gräsmattan bör befrukas bra under hela sommaren. Enligt Leland borde det helst vara kopplat till ett kraftigt nederbörd. Detta för att gödningsmedlet skall kunna lösa upp ordentligt.

- Du kan undvika rakning om du ofta träffar gräset. Då kan gräset ligga som en näring till gräsmattan. Detta gäller inte om det finns stora mängder gräsklipp som kan göra gräset känsligt för svampsjukdomar, säger hon.

Klipp inte för kort


Vagga kan vara en storm i sommarvärmen, men om du vill ha en fin gräsmatta måste det klippas regelbundet. Se till att gräsklipparen har skarpa blad. Det rekommenderas att du använder en skärhöjd på 1 - 1, 5 cm. Men var noga med att inte klippa gräset för kort.

- En nybildad gräsmatta bör inte klippas kortare än 5 cm under de tre första åren, säger Leland.

I bostadsområden har gräset ofta svåra förhållanden på grund av låg jord. Sedan är det enligt Leland särskilt viktigt att inte skära för mycket. Bevattning blir å andra sidan viktig.

Vatten korrekt


- Det måste vattnas ofta - nästan varje dag om jorden är tunn, säger Leland.

Om gräset har goda jordförhållanden är det möjligt att vattna varje vecka. Vatten tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att undvika förångning vid varmt väder.

Gräsmatta

Växtskyddsmedel är skadliga för miljön, så att en bra handling undviker det. "Lite ogräs är inte farligt, men klöver kan verka attraktivt för bin," säger Leland. Hon rekommenderar att man använder sina händer för att röka ört, tillsammans med att klippa gräset ofta.

Luftning av gräsmattan


Gräset ska luftas var tredje år. Det ackumulerar lite gräs, ogräs och mos i botten av gräsmattan. Detta kommer så småningom att bilda ett lager så tätt att det håller ljus och luft ut. Plenluftere finns i olika utföranden och kan hyras i flera trädgårdshemnar.

ADVERT

Mest populära