All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Underhåll av tegelhus

Ett vägghus har sina fördelar. Men även om du undvika att bli fastkedjad vid penslar, skrapor och stiger, så Leca annons berättar, kan du inte låta tegelhus stå helt utan underhåll i 20 år. Regelbunden rengöring och applicering av svamp och alger är viktigt för att huset ska vara bra.

- Helst tegelväggen tvättas varje år, men vi vet att inte så många gör, säger Agnar Berger vid Akzo Nobel.

Morten Sehn från Dyrup Technical Services rekommenderar att åtminstone sjunker när du ser att svampar, alger, mossa eller liknande växa på tegelvägg.

Rengör noggrant

När du märker oväntat på väggen, är det viktigt att rengöra det ordentligt. Du kan använda en strömavlastare eller annan väggbaserad produkt. Duscha på, skrubba om nödvändigt och skölja av.

Det är viktigt att använda en bra svamp- och algsprayer förutom regelbunden tvättning. Det finns en skillnad i hur produkterna från de olika tillverkarna kommer att användas. Vissa rekommenderar att du använder drogen en vecka innan du tvättar. Andra produkter är avsedda att användas efter tvätt och lämnar det som skyddande skikt på väggen. Följ därför anvisningarna för de produkter du köper.

Om tiden är på plats för att lägga till en ny färgfärg, är rengöring särskilt viktig. Detta måste göras noggrant, och alla lösningar måste avlägsnas.

Måla

Hur ofta du behöver måla varierar kraftigt. Med rätt behandling kan ett tegelhus stå i många år. Det beror också på faktorer som fukt. Om du har dåliga rännor, så strömmar vattnet på väggen, kanske målarbetet kan tas snabbare.

Det är mycket viktigt att en färg används för denna typ av substrat. Det måste vara öppet och "andas". Alkyd eller oljemålning får aldrig användas på tegelväggar. Det är viktigt att bindemedlen i färgen är anpassade till väggen, men urvalet är ofta begränsat i många färghandlare. Varför fråga din lokala verksamhet om vad de kan erbjuda.

- När det gäller ny puts, bör du Seise med SILIKATBINDER och målning med silikat, eftersom det binder med gips, säger Agnar Berge och tillägger att senare kan du använda en annan typ av färg.

Murverkreparationer

Gör alla möjliga väggprofiler innan du börjar färgarbetet. Om väggen har knäckt, bör dessa korrigeras. Du kan fixa små bitar själv genom att klippa ut hammaren och mejseln för att reparera med en lämplig mortel. Det är viktigt att pushertjockleken är helt jämn, eftersom ljus och skugga snabbt kommer att avslöja om något är ojämnt. Om skadan är hög, eller om du är osäker om du gör det, kan det vara tillrådligt att kontakta en professionell mason.

ADVERT

Mest populära