All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Underhållsfria trädgårdsmöbler

När solen äntligen skiner och värmen stannar utanför de ljusa kvällarna, det finns många som hellre skulle sitta i trädgårdsstolar än sand och måla dem. Och lyckligtvis för lata sommerdagsnytere: urval av trädgårdsmöbler som kräver lite underhåll har nog aldrig varit större.

Kunstrotting

Kunstrotting har länge varit huvudområdet av trädgårdsmöbler. Idag kan du få kunstrotting i nästan alla slags stil och kvalitet. Det finns stora variationer - smickrande är inte bara smickrande.

Den typ kunstrotting som varit längst på marknaden, den svarta flatfletten. Plattbildning är relativt lätt att blanda, och sådana möbler är ofta ganska rimliga. En annan variant är halvrund flätad. Tråden är krökt på ena sidan och platt på den andra, så att det ser ut som om den helt rund, men samtidigt gör sidan den ena ytan det lättare att sammanfoga, och möblerna är således något mindre dyra att producera. Nackdelen är att en sådan tråd tenderar att brista. Rundan är plattad med en helt rund tråd. Det är den mest realistiska polyrottingen, men det är en knepig samman, vilket gör detta möbler ofta dyra.

Stäng eller öppna fläta

skärgårdsidyll: Med Drøbak serie öppna, brun rundflett kan skapa en atmosfär av skärgårdsidyll i din egen trädgård, lagar Skeidar, som en återförsäljare inredning. Foto: Skeidar.

Hur nära bracketing är gjort är inte slumpmässigt.

-Öppen Merge är mer exklusiva än tight fläta, säger Ingeborg Borgen Skeidar. Det är emellertid den typ av tråd som används, vilket vanligtvis bestämmer mötespriset.

- Vi har rottingmöbler i alla prisklasser, men vad som ofta framträder den dyraste är kvaliteten på material. Den bästa Röttingen har färgad tråd och tål stora temperaturvariationer och stark solen. Tjockare tråd är vanligtvis mer hållbar än tunn. Rammen är också viktig, även om den inte verkar. Aluminiumramar som inte rostar ger möbler som håller längre, säger Borgen.

En annan skillnad mellan kunstrottingmøbler är tråden som används är slät eller borstas. Möblerna måste emellertid tvättas ibland - men hur ofta beror på tråden.

- I borstad kunstrottingmøbler kommer att underlätta att hålla sig damm och pollen. Således måste de tvättas oftare än jämn, säger kategorichef för trädgårdsmöbler i Bohus, Anne Lise Tangen. Hon varnar för de billigaste möblerna på marknaden.

- Vissa tillverkare använder återvunnet plast i sina möbler. Problemet är att fibrerna är inte särskilt hållbart och lätt att knäcka, säger Tangen.

Tough trä

Om flätan är inte din sak, det finns fortfarande trämöbler att få, och många av dem är robusta och hållbara. Tropiskt virke är kontroversiellt, men det finns fortfarande i stort antal på marknaden.

- Teakmöbler har en hållbarhet, lite annat kan mätas. Och det är bra för miljön att köpa saker som håller på att förhindra användningen och kasta karusellen. Bente Grønlund argumenterar i Ballerud Garden Center, som också har möbler av certifierat regnskog.

KLASSIC: Pine är långt ifrån tråkig. Den här möblerna från Bohus är dekorerad med mjuka, svampiga stolar. Foto: Bohus.

Regnskogsfonden påpekar emellertid att det inte finns några goda okorroserade certifieringssystem, och att även "godkända" plantager verkar vara mycket förödande för den ursprungliga regnskogsmiljön. Om du vill följa fondens rekommendationer är det bäst att vara helt borta från alla exotiska trädslag. Då kan du till en säker butik, till exempel på Skeidar eller Bohus, som har tagit bort tropiskt virke från sitt sortiment.

- Vi använder tall i stället för tropiskt trä, men har också ett brett sortiment av konstgjort trä, som ser ut som målade trä, men det är egentligen plastprodukter, Anne Lise Tangen i Bohus upplyser.

Skeidar erbjuder kortresor, svenska kjernefuru och - för dem som vill ha något liknande tropisk valnöt från Kina.

- Dessutom har vi termobehandlad ask i sortimentet. Beteckningen behandling består i att värma veden till 175 grader i en vecka. Träet ändrar färg, blir mörkare och "dör" så att det inte absorberar vatten och bryter ner över tiden. Möblerna är i princip underhållsfria, men bevarar färgen bättre om du olja dem en gång om året, säger Borgen i Skeidar.

Färgglada kaffemöbler

För dem med liten uteplats eller uteplats nummer två finns det också ett rikt urval i små möbler som håller år efter år. Några av de kanske mest färgstarka funktionerna finns i nischaffären Blåmann i Asker, som säljer möbler från den franska tillverkaren Fermob.

- Fermob stolarna tillverkades för första gången år 1889. De kommer i 23 starka, klara färger och är mycket lämpliga för små utomhusområden, säger affärsinnehavaren Leif Nilsen. Han tillägger att dessa stolar, med bifogade tabeller, är mycket populära på uteservering i Europa, till exempel för att de är så robusta och resistenta att de står ut i alla väder.

- I luxemburgsparken i Paris står de ut varje dag, säger Nilsen, som tror att folk blir trötta på de traditionella trä- och rottmöblerna. Kanske är det också hans möbler som kan vara miljövänliga - åtminstone om de hamnar i rätt avfallskategori.

- Metallen är återvinningsbar. Dessutom har fabriken i Frankrike ett mycket tufft iso-godkännande och producerar idag nollutsläpp, säger Nilsen.

ROBUSTE: Med Fermob möbler får du en liten bit av Paris på balkongen eller i trädgården. Foto: Fermob.

ADVERT

Mest populära

Milwaukee
Hitta din stil bland trender
Exklusiv interiör slutsatser om postorder