All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Underhållsfri trädgård

När husägaren tog över fastigheten för tio år sedan gick hon optimistiskt för att förnya och reparera trädgården. I en mild sluttning i söder, med solsken från morgon till kväll, bör förutsättningarna vara väl lämpade för en trevlig och frodig trädgård. Tyvärr hade hungriga äldre född trädgården, och efter en inkommande men förgäves match valde husägaren att ge upp. Hon kontaktade Landgoed Gunner Riis Aakerholt i Sandefjord för expert assistans för att skapa en underhållsfri trädgård. En utmanande och spännande uppgift, tänkte Gartner Gunlaug.

Grå natursten

Efter flera trädgårdsbesök och samtal med husägaren blev hon bekant med möjligheterna till tomten och vilka idéer ägaren själv hade. En sluttande uteplats ligger närmast huset, och en lutning av rosspirar markerade skillnaden i höjd mot gräsmattan som bildade resten av den ca 300m2 stora trädgården.

En kraftfull barbsäge markerade gränsen med grannskapet och på båda sidor skärmade höga tält för åtkomst och gatubelysning. Efter att ha övervägt uppdraget, vilket skulle innebära mycket arbete och mycket pengar, föreslog Gunlaug att skapa en helt ny och annan trädgård.

Läs också:

För att frigöra ogräs i lederna

När det växer ogräs i fogarna mellan plattorna, det handlar inte bara om utseende. Om ogräset får starka rötter, kan de komma över tiden ...

Solen skiner från morgon till kväll, så en av sittgrupperna placerades under taket.

Ägandens stora intresse för sten och att hon var mycket angelägen om återanvändning var guiden till trädgårdsutkastet Gunlaug äntligen presenterat för henne.

Grå natursten som stod vackert i det gråhuset skulle bli det dominerande materialet i trädgården. Med de nya betongplattorna kan terrassen utökas. Hon föreslog att täcka gångväg genom trädgården med naturlig sten i samma färg som betonghöjningarna. Gunlaugens plan antogs, och i oktober 2004 kunde arbetet påbörjas.

Promenad slutar i ett öppet utrymme nedsänkt på landet.

Omfattande förändringar Berberis Gate på grannskapsgränsen avlägsnades och ersattes senare av Tuja. Buskar och träd grävdes och tog hand om att hitta sin plats i den nya växten. All jord i den nedre delen av trädgården grävdes upp och åt sidan för att göra nivåskillnaderna i terrängen större och sätet vid huset bredare.

Läs också:

ALT du behöver veta om trappor

Bra guide till allt du behöver veta om trappor.

Eftersom trädgården var helt stängd av häckar mot gatan och gångväg, måste en stor kranbil placeras utanför och lyfta sten över höga häckar. Inte konstigt att grannar och förbipasserande följde arbetet med förvåning. De stora stenarna kom på plats först, senare grus på gångar och sten till sängs med plantering.Eldstaden, som består av fem stora stenar, vetter mot huset så att elden kan ses både från sittplatser på terrassen och från vardagsrummet inuti.

Ägaren söker gamla saker i detaljhandeln och loppmarknaden. Hon finner hennes fynd på väggar och inlägg.

Stor trädgård hela året

Hague ägare och trädgårdsmästare gick med på att använda befintliga växter så mycket som möjligt. De gamla rosenkålbuskarna blev en viktig del av planteringen. Dessutom fann man växter som blommar vid olika tidpunkter, så det borde alltid finnas färg och liv i trädgården.

Bregner från vägkanten fann sin naturliga plats här med succulenter och andra stenbäddsplanter.

Ägaren döda sommarblommor i krukor, men fick istället fleråriga som kommer igen år efter år. Hon fick ett non-woven tyg med bark och enkelbeläggning alla sängar. Vintergröna växter var också viktiga, och trädgårdsägaren berättar om erfarenheter i vinterträdgården när rimmar, snö och isar helt förvandlar trädgårdsuttrycket.

Läs också:

Underhållsfria staket

Underhållsfria staket kan spara timmar av färg och repor, men är de bra för miljön?

Slutligen kom trädgårdsmöbler på plats, möbler utan underhåll.

Ägaren ville inte ha vanliga trädgårdsmöbler, så stolarna ersattes av trädbuskar som stod ut hela året.

Trästolar i lämplig höjd ersätter stolar och vacker Oppdalheller kom till bordsskivorna. Makt ledde till belysning, våffeljärn och kokplatta.

Ägaren är hyresvärdens stora tack owed. Det blev verkligen en trädgård utan arbete och skyldigheter, ett extra nöje i hennes liv.

ADVERT

Mest populära