All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Underhållsfria staket

Det norska klimatet kan vara en utmaning för staket. Träskenor kräver omfattande och regelbundet underhåll, annars ruttnar, bryts och flakas, medan stål med risk för rost.

Alternativet är att välja underhållsfria staket. Ansåg du att underhållsfria staket bara fanns i form av tråkiga nätstaket? Tänk igen.

Idag får du nästan underhållsfria staket som ser nästan lika naturligt ut som trästaket. De är kanske något dyrare att köpa, men i gengäld du sparar både pengar och dyrbar tid genom att eliminera behovet av att skrapa, tvätta, pensel och måla på en regelbunden basis.

Heavy-staket

Det finns i huvudsak två typer av underhållsfria staket: aluminium och PVC, även kallade vinyl. I design finns det lite att skilja dessa staket från trästaket. Till exempel kan du få den klassiska stilen med vita pinnar i både aluminium och PVC.

Aluminium Rostfritt Stål: Anpassad stigande terräng. Foto: Alu-Valla

Alu-Valla levererar oldemorsgjerde i pulverlackerat aluminium. Deras stängsel levereras i två olika höjder och en längd på 180 cm per sektion. Även om de kommer i en fast, platt längd, försäkrar Alu-Valla att stängsel inte är reserverade för fastigheter med helt platt terräng.

- Staketet kan också anpassas till stadigt ökande terräng. Det kräver specialbeställning, vilket indikerar gradient eller fall.

Läs också:

Flexibelt bostadsområde

Flexibelt bostadsutrymme ger dig fler alternativ än de permanenta. Här visar vi dig tre sätt att skapa levande väggar som inte permanent stänger utsikten.

RKC har Cape Cod, ett underhållsfritt staketet gjord av UV-behandlad PVC-material som kommer att behålla vit finish år efter år. Tillverkaren är så säker på produkten att de levererar den med en 20 års garanti.

Problematiska produkter

Medan PVC gör livet enkelt för dig, konsumenten, är den process som har fört produkten till dig inte lika enkelt. Både produktion och destruktion av PVC kan producera högtoxiska kemikalier som hotar både miljö och hälsa. Leverantörer hävdar att PVC är ett grönt byggmaterial, men idag diskuteras huruvida PVC alls borde användas ur miljösynpunkt.

Då är aluminium kanske ett bättre alternativ. Aluminiumåtervinning är verkligen en energiintensiv process, men aluminium är lättare att återvinna och kräver relativt liten energi i återvinningsprocessen.

Naturliga alternativ

Det finns också andra och mer naturliga alternativ. Till exempel kan du bygga en stengård runt fastigheten. Ett annat alternativ är att plantera ett levande staket i form av en häck. Kom bara ihåg att en häck kräver en viss omsorg när det gäller klipping.

ADVERT

Mest populära