All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Underhållsfria och miljövänliga: Natur impregnerat

Typ: Nina Granlund Sæther

arkitekt Espen Folgerø Opa Form arkitekter ville använda upprätthålla materialenhet. Malmfuru har många egenskaper som gör att den sticker ut från andra material, tror han. Inte minst är det mycket hållbart.

Malmen furu är ett material med mycket långa traditioner. Vi finner kärnved både i 1000 år gamla stavkyrkor vår och cirka 500 år gamla byggnader på Mølstertunet i Voss. Dessutom är det både miljövänligt och klimatvänligt.

Byggd i Bergen finns inga taktakare. Därför kommer fasaden att ha en jämn grå patina relativt snabbt. Förutom malmfuru används zink på taket, betong i fundamentet och aluminium och glas i fönstren. Alla dessa är mycket slitstarka material, betonar arkitekten. Det var viktigt för honom att bygga något som varar.

Mer om malm tall här >>>>

sorterade två gånger

Column beklädnad på huset levereras av Moelvens industrier och kallade Malm100.

- Produkten är unik i industriella termer. Hur som helst, så långt som vi vet i Norden, kanske annars i världen, säger Tom Erik Holmlund i Moelven Industrier.

Efter några år har efterfrågan på kartresor, norska och miljövänliga byggmaterial ökat kraftigt. Många arkitekter vill nu använda malmfuru i sina projekt.

- För några år sedan var malm tall oftast bara används i fritidsmarknaden, men i det förflutna har efterfrågan på marknaden ökade kraftigt till större projekt, hus, skolor och vårdhem. Därför ville vi utveckla en industriprodukt där vi kan garantera 100 procent malmandel, säger produktchef Winfried Schaal i Moelven Wood Project.

Om man tar hänsyn till att det inte finns något behov av att måla eller färga ett plagg av malm tall, är denna produkt som prisvärda som andra typer av beklädnad.

Från Telemark urskogar

Träden som förvandlas till Malm100 växer bland annat i Vinje, tenn och Drangedal i en omkrets på cirka sex miles runt sågverket i Bø. Det finns mycket gammal skog i Telemark, och nästan ingen av träden är yngre än 150 år. Pine träd som växer snabbt i början och långsammare mot slutet, har den största delen av kärnvete. Den täta strukturen av träet, orsakade hartser täppa till porerna mellan cellerna, vilket förhindrar träet att absorbera fukt och skyddar mot röta och svampangrepp.

Det är klippan i marken, leptit, vilket innebär att det finns så mycket kvalitetspine i Telemark. Materialen sorteras innan de körs på sagan. Och så sorteras de på planaren för att säkerställa kvalitet.

40 procent förstörde

- För så länge finns det tillräckligt med skog att ta av. Målet är att extrahera 80 000 kubikmeter årligen, vilket når mellan 40 och 50 000 kubikmeter bristbelastning. Det kommer att vara hållbart, säger generalchef på Telemark Bridge, Ole Grimsgård.

Men bara en procent hamnar som ren malmfuru. Varje enskild logg utvärderas och mäts visuellt. Om kvaliteten är tillräckligt bra läggs stockarna åt sidan. Det måste finnas minst 20 cm kärnkärna längst upp. För att uppnå ca 100 procent kärnvikt används endast 60 procent av pinnen. Allt som inte är kärnkraft skärs bort och hamnar som en sågspån. Från varje pinne finns det bara fyra plankor. Sådant "avfall" är inte vanligt med andra sågverk i Norge idag. De flesta levererar material med ca. 80 procent kärnvapen. Dock kommer enligt senior forskare Per Otto Flæte av NTI Institute furuprodukter som har en lägre andel kärnved har splintved som kan ruttna.

- Malm tall tas från mitten av stocken där virket är så mättat med harts som förimpregnerade av naturen, röta kommer helt enkelt inte tag i trädet, säger försäljningschef Svein Erik Kilen på Telemarks.

- Vi har lång erfarenhet av att ta ut kärnkraft vid Telemarkbroen, men i mindre skala. Vad som är nytt är att vi kan producera detta i större skala genom en bättre sortering av timmer, ändra rutiner sag och sortering timmer, liksom ett starkt fokus på torkning, fortsatte han.

Loggarna skärs i längder från 3, 5 till 6 meter. De flesta saker klär sig. Men det som är helt fräscht är sorterat ut till konstverket och möbelindustrin.

Ingen behandling

På Moelven Sør-Tre delas skurbelastningen och planeras till olika dimensioner och profiler. Här är en slutlig sortering för att säkerställa en 100 procent kärnandel och en sann kvalitet på slutprodukten. Företaget erbjuder bara de dimensioner och profiler som kunden önskar. Malm100 behöver ingen vidare bearbetning och kan monteras direkt.

- Men om kunden så önskar kan vi erbjuda en järnhaltig vitull. Järnbevattning, som är ett järnstoft som reagerar med tanninerna i trädet, gör att plagget får en stadig grå färg snabbare. Det är också möjligt att använda en lappolja som gör hela byggnaden silvergrå. Då får du en stabil patina direkt, säger Winfried Schaal.

Oljan appliceras i en tunn päls omedelbart efter att byggnaden är listad, och du behöver inte tänka på underhåll.

ADVERT

Mest populära