All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Gjorde öppen planlösning vardagsrum och kök

Gry Myklebust och Jon Samuelsen flyttas från en 1800-tals hyreshus lägenhet 1970 radhus på Roa.

- Det var lite av en förändring, nästan en chock. Vi var vana vid högt i tak och mycket ljus i lägenheten, här var det överallt. Efter flytten insåg vi snart att vi var tvungna att öppna mellan rummen i radhuset, säger Gry.

rev ner väggar

Interiørarkitekt Beba Vaxevanidou Holøyen fått i uppdrag att hjälpa familjen med uppgraderingen av hus.

För att få en ljusare tillvaro var väggen mellan kök och vardagsrum rev, men inredningsarkitekt föreslog också en öppnare lösning vid ingången och källartrappan.

Trappan försvann, och de flesta väggarna var målade vita. Köket fick praktiska keramiska plattor på golvet, medan ekparketten placerades i bågen. Matbordet med gott om utrymme ligger nära kokzonen.

Blås ljuset genom

Inredningsdesignern såg att en öppen lösning var idealisk i radhuset. Då skjuter ljuset av fönstren i varje ände genom rummet.

KÖK FÖRE. Så såg det före omvandlingen. Nya köksdekorationer och färger gjorde underverk. En arbetsbänk sattes där matsalen var förut. Foto: PHOTO: Privat

FLATPLATSER. Köket var öppet och nära matsalen. Inredning från Kvik, och köksstole Steelwood från Magis. Keramiska plattorna Melange är från L-Flis & Interiør. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Rummet får maximal dagsljus från två sidor. Även väggen mellan rummen revs, rummet är fortfarande lång och smal, vilket är en utmaning när det gäller inredning.

- Till exempel arbetar långa smala sektioner i smala utrymmen, säger inredningsarkitekten. En ändväg är täckt med glas och med skjutdörrar som leder ut till verandan, får familjen en extra rum vår och sommar.

Beige korrugerade gardiner är monterade på skenor och blir en vägg när de ritas. Samtidigt såg inredningsarenaren lite ljus för att komma in i rummet när endast lingardinerna används.

Lagringsmöjligheter

Litet familj har alltid ett behov av bra förvaringsutrymmen, och vid ingången fick en rimlig disappoint bänk utrymme. En plastmadrass lades på bänken och tjänar som sittplats när kläder och stövlar på och på.

- Vi använde plast så att madrassen är lätt att rengöra. Den röda färgen binder entrén tillsammans med kök och vardagsrum som också har röda höjdpunkter, säger inredningsarkitekt Beba V. Holøyen.

Meddelande

Det öppnades också uppför trappan ner till källaren. Ett bälte av glas och trä bidrog till att göra det ljusare. Väggen på trappan hade en mönstrad tapeter med soliga blommor.

- Första gången jag kom uppför källartrappan och sedan tejpade väggen, tänkte jag wow, kanske det var lite våldsam.Men det tog inte lång tid innan jag blev van vid och för den blomstra tapeten, säger Gry.

- De keramiska plattor som är i köket zonen placeras också i entrén och trapporna, vilket är särskilt praktiskt när vi har små barn. Dessutom är detaljerna med skjutdörr till den lilla hallen fint. Resultatet är ett radhus som fungerar för unga och gamla.

inredningsarkitekt tips för öppna lösningar

  • Ett öppet kök i vardagsrummet bör vara utrustade med fast säkerhets huva så att det inte är dominerande matos. Matsalen bör också placeras nära köket.
  • Se till att golvytan är öppen och att överbelastningen undviks.
  • Tänk på lagringsutrymme. En stor förvaringsenhet är mer utrymmebesparande och lättare att rengöra än fler mindre möbler spridda runt.
  • Snälla, gör långa sektioner i rum som är smala och har en normal takhöjd.
  • Undvik för många pendlar på taket. I en öppen lösning räcker det med en pendel över matbordet eller över sittgrupp.
  • Tänk zon. Öppen lösning bör innehålla zoner för matlagning, avkoppling, lek och lagring.

ÖPPEN LÖSNING. Twiggy lampa över ärvet matbord. Eams matsalar och filtar njuter av soffbordet Jab. De svarta stolporna var på det rörliga bältet. Foto: FOTO: Espen Grønli

TRAPPENEDGANG. Det öppnades uppför trappan ner till källarvåningen också. Bakgrund av Cole & Son. Förvaringsfacket har en röd plastkudde som är lätt att rengöra. Styrelserna som ses i bakgrunden är gjorda av Ann-Kathrin Samuelsen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Detta kostade omvandlingen

Köksmöbler med apparater ca. £ 213 tusen

glasskivor kakel £ 11000

Bench £ 370

kudde bänk £ 3270

Glas / räcke / ledstång ca $ 22.000

Klinkergolv ca. 22 000 kronor

Parkett, vardagsrum ca. NOK 22 000

Gardiner och tapeter NOK 23 300

Skjutdörr. Inredning och exteriör NOK 35 800

Öppen spis NOK 21 900

Hantverk ca. £ 350.000

Totalt £ 726.640

Se också:

Guide till år soffbord

1000 inspirerande interiörbilder

Så rå kan ett kök vara

Se den smarta ombyggnaden

Allt om kök renovering

HYLLEIDE. Ikea-hylla listor ger lätt att ersätta foton. Skålen är en del av en bokhylla sektion. En solid ekpanel är monterad på toppen. Foto: FOTO: Espen Grønli

UTMÄRKT. Glasplattan över kaminen är målade röd på baksidan. Inredning från Kvik. Glas från Oslo Glass & Window. Foto: FOTO: Espen Grønli

ADVERT

Mest populära