All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Låga priser

Nyligen har House & Housing skrivit ett antal slutkurser, särskilt i kölvattnet av rapporten som kom fram i slutet av maj, vilket visade betydande skillnader mellan pris och värde.

Det är fallet att fastigheten inte ska annonseras till ett lägre pris än säljaren är villig att acceptera, men vi har fått mer feedback från läsare som fortfarande upplever överträdelser av normen.

Mette Hjelmark är en av dem. Till och med ett bud på 860 000 kr över prisuppskattningen avvisades av säljaren.

- Oärlig

Hjelmark var på display i en lägenhet i Pilestredet 47C i Oslo, med en prisförmån på 4,690,000 NOK genom Morud & Partners.

Lägenheten var ett bostadsområde med en gemensam skuld på 149351 kronor.

Mäklare lade till detta i det totala priset på 4839 351 i annonsen, men har inte tagit hänsyn till detta. Genom att tilldela ett sådant pris erbjudande måste säljaren ha givit mäklare signaler om att detta är ett pris som han eller hon är villig att låta lägenheten för.

Det finns dock ingen möjlighet att tvinga säljaren att släppa lägenheten när en prisuppskattning uppnås om han inte vill.

Värdet kan inte erhållas från bostadsannonsen. När anbuden hade stigit till 5 500 000, dvs 810 000 över priset, togs lägenheten tillbaka från Finn. nr.

- Som jag var en av intressenterna frågade jag en mäklare om varför lägenheten drogs tillbaka från marknaden. Hon berättade för säljaren att han var missnöjd med priset och att han inte ville sälja. Jag skickade ett sms till mäklaren och frågade om detta är bedrägligt och strider mot reglerna eftersom priset är en helt annan. Megler ringer mig och ber mig att ligga lågt och oroa dig inte för något jag inte har gjort, säger Hjelmark.

Hjelmark reagerar på vad hon anser är missvisande prissättning och oskyldigt beteende av mäklaren.

910 000 kronor över prissättning

Tre dagar senare skickades ett textmeddelande till Hjelmark om att ett annat bud på 5 550 000 mottogs. Lägenheten såldes snabbt för 5, 6 miljoner samma dag.

Säljaren valde att släppa lägenheten först efter att ha uppnått totalt 910000 kr över priset.

Hjelmark säger att hon har full förståelse för att säljaren vill ha det mesta av en lägenhet vid försäljning men anser att mäklaren i det här fallet klart har brutit normen.

- Det är inte okej att gå ut med ett prisförslag så långt under det du vill sälja för. Det här är bedrägligt och skyllande reklam från mäklare och missbruk av tiden för oss som visas i god tro att detta är en lägenhet i vårt prislag, säger hon.

- Det här är tydligt gjort medvetet om att dra fler människor på skärmen, och jag känner mig lurad, säger Hjelmark.

LITE IMPOSED: Mette Hjelmark anser att både annonsen av lägenheten och mäklarens utseende har kritiserats mycket. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Hon anser att mäklarbranschen har ett litet rykte som det är och anser att det bara är sådant som hjälper till att minska sitt förtroende för människor.

- Mitt förtroende för mäklarbranschen har tyvärr inte ökat efter detta, och Morud & Partners kommer att försöka undvika att göra någonting i framtiden, säger Hjelmark.

Arbetar för bästa pris

När vi försöker konfrontera Morud & Partners ansvariga mäklare via telefon, kommer hon inte att kommentera antingen telefonsamtalet till Hjelmark eller påståenden om avsiktligt låg kostnad.

Morud & Partners säger att värdetiketten var inställd till 5.000.000, men skulle inte heller svara varför prisuppskattningen sattes till 310.000 dollar lägre.

Ansvarig mäklare Lise Borgen skriver äntligen i ett email:

- Det finns tre huvudorsaker till höga försäljningspriser i förhållande till prisförslag. Ett är olagligt lock. Den andra är att säljaren blir girig när budrundan börjar. Den tredje är att mäklaren ber säljaren att ha glass i magen.

- Vi följer naturligtvis lagen. Dessutom är det sällsynt att säljaren beslutar att inte sälja ändå. Jag ber mina kunder att vänta när jag märker att de intresserade har både förmågan och villigheten att betala mer. Alla har tid att komma runt, och vi får både en bra affär och bästa möjliga pris. Det är mitt jobb som mäklare att få vad marknaden är villig att betala för ett hem, säger Borgen.

Bara bluff

Konsumentrådet är inte imponerad av hur denna försäljning har ägt rum.

- Mäklare som arbetar med en prissättning förutsätter att säljaren får ändra sig, men min bedömning är att det vanligtvis är en bluff. Det är väldigt sällsynt att sälja omförhandla en försäljning efter att det har varit en budrunda och givetvis vansinnigt att du ändrar dig när du får över 800 000 mer än prisförslaget. Det som vanligtvis händer är att säljaren tycker att det här är knepigt eftersom mäklare säger att det är dumt, och då planeras det, säger Thomas Bartholdsen, bostadsdirektör.

Han säger att hanteringen av stängningspriser är stöld av hemköpares tid. Byte av bostäder är en av de mest stressiga sakerna vi gör, och handel är den viktigaste delen av livet för de flesta av oss.

Därför anser han att det är allvarligt när mäklare undrar åsikter om bostäder som vi inte har råd med.

- Mäklare lura oss ut så att vi inte blir mer, vi blir mindre grundliga, ignorerar viktig information och blir mindre kritiska när vi bjuder det finns många om benet. I nästa tur hänvisar mäklaren till många på displayen som ett tecken på framgångsrik marknadsföring och att stimulera hemköparnas önskan att bjuda högre och högre. I slutändan kan mäklaren visa att egendomen såldes väl över priser och därmed fungera som reklam för mäklaren.Det innebär också att mäklaren kan fungera till högre priser för sina tjänster än vad de borde, säger Bartholdsen.

- Så det är lätt att förstå att lure priser uppstår som ett fenomen och varför Stortinget har förbjudit det att skydda konsumenterna från vilseledande marknadsföring.

Fly Banned Buyers

Bartholdsen säger att han skulle vara skeptisk att köpa bostäder via en mäklare som agerar manipulerande och bryter mot lagen.

- Jag har full förståelse för Mette Hjelmark, och jag tror att en medlare är ganska oförskämd och arrogant som ber privatkunder ligga lågt och inte bråka om något du har ingen kunskap. Men jag har också irriterande erfarenhet av mäklare som de påstår sig ha hittat ut villkor de inte talar, och de andas ut ur frustration som kommer från att konsumera innehåll och skryta mycket av sig själv, säger han.

BLØFF: Thomas Bartholdsen i konsumentrådet säger att prissättningen är ett missbruk av köparens tid.

Samtidigt har Bartholdsen också en stark sympati med mäklare som aldrig hanterar sådana, och som upplever förtroendet för industrin eftersom vissa kollegor verkar oetiska.

- Jag har emellertid fått många fler förfrågningar och tips än tidigare i år, och några av hemköparna har blivit förbannade.

Han tipsar hemköpare för att kontrollera värderarens bedömningar mot prisförslaget. Om mäklaren sätter ett betydligt lägre pris än skattebetalaren finns det anledning att vara i tjänst.

- Dessutom är bostäder ofta "billigare" eftersom de har underhållssatser eller negativa sidor. Jag är oroad över att mäklare inte kommer att få tryckerna bort från uppgiften att tillhandahålla en värdering. När värderaren gör sin bedömning, finns det mindre utrymme för manipulation, och vi konsumenter kan vara säkrare, säger han.

Strängare regler

Konsumentrådet gick under 2012 med krav på mäklarföretag att de måste kräva att medlemmarna följer norsk lag när de är på jobbet, och konsumentombudsmannen har länge arbetat för industrin att städa upp användningen av Lure priser .

I bestämde oss Eff att mäklare förutom att följa industrinormen, skriftligen skall underrätta samtliga hus säljare som vill marknaden med ett rekommenderat pris undervärde biljettpriset och / eller mäklare pris översyn, att marknaden förväntar sig att acceptera budet på det begärda priset.

Dessutom kan mäklare inte annonsera en egendom med ett lägre prisutbud utan särskilda skäl än vad säljaren redan har vägrat.

Om Eff-medlemmar upprepas dömas för att använda ett pris i Klagenämnden för fastighetsservice, rapporterar Eff detta till konsumentombudsmannen och Finansinspektionen.

.

ADVERT

Mest populära

Sex vägar till lättskött trädgård
CFL: Minska energiförbrukningen med energisparlampa
3 Smarta levande tips