All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

äLskar att bada i färg ocean

- Det är roligt att gå från jobbet och ser att något har hänt. En ny färg, en ny tapet, något gammalt blir som nytt. Eller när en kund följer mitt råd. Jag älskar helt enkelt mitt jobb, säger 25-åringen från Kristiansand.

Hon förstod snart att hon skulle arbeta med händerna. Först valde hon konstruktion och teknik. Därefter blev det ytteknik. Det var som att komma hem.

Varierade dagar

- Jag ångrar inte att jag går vidare till målningsprofessionen. Jag har varierade dagar och kan omfamna det jag gillar bäst. Det handlar om detaljer, inredning, om mousserande, borstning och förberedelse för färg. Vi behöver också vägleda kunden och ge tips. Personligen gillar jag att hänga upp tapeten eller måla dörrar och fönster. Det roligaste är att göra något som kräver färdigheter och inte alla har, säger hon.

Slår på toppen

Silje gillar tävling. Hon vill vara bäst. Det betyder att sensorn alltid måste skärpa.

- Det finns konkurrens inom branschen, och det handlar om att "hackas". Du måste också ha en subjektiv inställning till färger och känna till färgteori och varför de olika färgerna väljs. Jag tror att min styrka är färg och väggpapper. Det ger mig mycket glädje varje dag, säger hon.

Silje Egeland från Kristiansand är en utbildad målare. Hon arbetar i södra Norge. "En av de roligaste sakerna jag vet är tapeter", säger hon.

Säker framtid

- Det är ett mångsidigt och kreativt yrke, och man kan få snabbt in i jobbet. Vi är alltid på språng och träffar nya platser och människor. Vi brukar också arbeta i bekväma temperaturer. På vintern är vi in. På sommaren är vi ute. De som vill köra för sig kan ta mästerskap. Stora målare kommer alltid att ha ett jobb, säger hon.

Ändra glädje

Silje är bekymrad över förändring. Därför använder hon lägenheten som en träningsplats. Det finns fortfarande nya saker på väggarna.

- Tapeten gör rummet nytt med en gång. Du behöver inte vänta tills det torkar. Folk måste veta att det har blivit lättare att hänga upp tapeten nu än tidigare. Dekoration är också något jag brinner för. De som behärskar denna genre får uppdrag som kräver särskild kreativitet och kunskap. Att vara målare innebär att du kan forma vardagen. Du tjänar också bra och efter examen går du snabbt av arbetet, så maleriets yrke är bra, säger de svaga söderna.

ADVERT

Mest populära