All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vill du ha billiga hantverkare?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Från 1 maj i år EU 10 nya medlemsländerna och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet utökades därefter. Som EU-medborgare får människor från dessa länder utökad och lättare tillgång till vistelse och arbete i Norge.

Det här är bra nyheter för dig som vill dekorera ditt hem och din trädgård. Nu kan du få arbete från Polen, Tjeckien, Ungern, Estland, Lettland, Litauen, Slovakien och Slovenien. Och mycket tyder på att du kan spara pengar här om du är bra till förhandlingar på priset. Åtminstone i första hand ...

Vad händer om något går fel?

Vi har ingen anledning att tvivla på att de flesta utlänningar som kommer till Norge för att göra hantverkstjänster kommer att göra ett bra jobb. Dessutom kommer utländska hantverkare också att vara bundna av norska bestämmelser, såsom reklamreglerna enligt hantverkslagen.

Denna säkerhet är emellertid undervisad på osäker basis.

De flesta fel och fel visas först efter en viss tid. Och i praktiken hjälper det lite att klaga på dåligt utformat hantverk om den som gjort jobbet har rest tillbaka till sitt hemland och gjort sig otillgänglig för dig. För dem som sitter med ett tak som är utsökt kan situationen uppfattas som hopplös. Och ännu värre: Kostnaderna för sanering kan bara överstiga vad det skulle kosta att använda ett vanligt norskt företag från början.

Är du frestad av billig utländsk arbetskraft?

(avslutats)

Ja (63%) 256

Nej (32%) 129

Vet inte (6%) 24

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

DinSide rekommenderar att du använder våra fria kontrakt: Fastighetsentreprenörskontrakt och kontrakt om fastighetsentreprenör. Vi har också skrivit ett gratis anställningsavtal som du kan använda.

Anställ dig ?? eller köp totalt paket?

Det är därför möjligt att ringa hantverkare i de nya EU-länderna och begära ett erbjudande. Språkproblem är dock ett praktiskt hinder för många, och då kan det vara nära att gå igenom en mellanhand.

Henryk Markiewicz är VD för ?? Från A till Ö tjänst ??, som har levererat totalt paket till norska privatpersoner och företag sedan 1997. Från och med idag består arbetskraft främst av polacker, men också av svenskar och norrmän.

- Vi gör rehabilitering och rehabilitering, och särskilt snickeri är en hel del, säger Markiewicz till DinSide. nr.

- Vi är också stolta över de rena norska företagen, tillägger han.

Men varför gå ett företag - när du kan hyra dig själv?

- Som kund bör du tänka på säkerheten du får genom att använda företag med säte i Norge.Vi har arbetat sedan 1997 och är därför medvetna om och följer aktivt de norska byggreglerna.

- När så många arbetare som kommer över gränsen, har du ingen garanti för att de faktiskt kan utföra det jobb de har sagt att de kommer att göra. Många kommer att bli oskilda och dessutom saknar erfarenhet. De flesta människor borde förstå att du inte får någon garanti för kvaliteten på arbetet med att anställa en busschaufför som plattsättare.

Men vad gäller prisnivån. Kommer inte priserna att minska när arbetskraftens invandring fortskrider?

- Ja, arbetskraftens invandring är hög, detta kommer att påverka priserna. För de stora aktörerna kan nog detta kan vara problematiskt, men som ett litet företag, kan vi i viss mån sänka priserna för att möta konkurrensen. Det finns fortfarande en gräns för hur långt vi kan gå om kvaliteten upprätthålls, säger Markiewicz till DinSide. nr.

Vad behöver du ta hand om?

Om du fortfarande vill anställa dig det finns flera fällor att undvika:

  • Klicka här för att se skatte- och arbetsgivar konsekvenserna av att anställa utländsk arbetskraft.
  • eller klicka här för att se hur man ordnar ett arbetstillstånd för den anställde

Klicka här för att se vilka EU-land med den högsta arbetslösheten.

ADVERT

Mest populära