All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kryphål ger billigare hänger certifikat

Det har varit en hel del skriverier om trailern patch sistone. Här först av allt en kort sammanfattning av ärendet:

  • Från och med idag kan du bara köra med en släpvagn på normal B-certifikat så länge bil och släp inte överstiger en totalvikt på 3500 kg. Det betyder att även om din bil kan rita tre ton är du inte tillåten.
  • Den logiska fel i denna regel är att stora fordon med hög dragkraft och bra bromsar straffas, medan små bilar med låg dragkraft och sämre bromsar kan köra lagligt.
  • Exempel: som Range Rover Evoque, med en bruttovikt av 2,350 kg, kan inte dra en släpvagn med en bruttovikt av 1.300 kg, eftersom vagndrev totala vikt när överstigande 3.500 kg. Men en Golf, med en bruttovikt på 1.980 kg kan dra samma galge lagligt eftersom vagnen tåget stannar då under 3500 kg.
  • För att dra en släpvagn som ger vagnen tåget större totalvikt över 3500 kg, måste du ha körkort klass vara .
  • För att köra lagligt när bilen och släpvagnen väger mer än 3, 5 ton måste du ha detta i ditt körkort. Foto: Stein Inge Stølen mer

  • Från nyårs ändrade reglerna för dem som kommer att ta körkort klass BE, vilket leder till flera timmars obligatorisk utbildning och högre kostnader.
  • Drivlicensregler kan vara som förut, men med ett undantag: Vägverket öppnar nu en ny klass som kallas " B tag 96 ", som är ett mellanting mellan normal B-certifikat och BE. Med B-kod 96 kan du köra bil och hänga med en total totalvikt på 4, 25 ton.
  • Träningen kommer att vara densamma för B-kod 96 som vid BE, men du behöver inte köra upp. Detta ger en marginellt lägre kostnad.

Även inte för sent

Om du behöver ett körkort klass vara, men kommer inte att bryta laddningen efter regeländringen, finns det fortfarande en möjlighet. Men då måste du skynda dig.

- Om du tar de obligatoriska kurserna, dvs teori, lastsäkring kurs och en praktisk körning tid senast den 18 januari 2013 de gamla regler, säger Jon Helge Storli, General Manager på Trafikkskole Center AS. Det kan med andra ord rädda dig flera tusen flikar.

Du behöver inte oroa dig för att få en körsession. Om du har tagit alla kurser före 18 januari är kördatum 1 juni. Om du inte kör upp före detta datum gäller de nya reglerna och du måste ta mer körtid.

ADVERT

Mest populära