All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Tittar på grannen

L'orange är arkitekt, konstnär och professor i färg i konst högskolor i Oslo och Bergen.

- Ett misstag många gör är att tänka "mitt hus" och "min färg", säger hon, och är orolig för att du inte behöver ha för smala perspektiv när man betänker färger.

Huset är en del av ett större grannskap. I vissa finns en mångfald färger, och på andra ställen finns det mycket små färger. Detta är ett helt att huset kommer att passa in. I ett område med varierad användning av färg kan vara alltför tam om två husen är identiska.

- Det handlar om att lyfta utseendet, titta på den stora bilden och hitta färger som blandar sig snyggt, förklarar L'orange.

Titta på färgerna i grannskapet och välj en färg som gör hela blandningen snygg, säger experter.

Inte svårt

Var inte för närbild när du väljer färg för huset. Titta också på grannen och ta hänsyn till omgivningen.

Hon gör inte just jobbet lättare för en fattig färgkamrat som bara måste hålla koll på husets färg. Låt oss nu överväga hela grannskapet innan vi hittar färg! Men här tycker hon att vi problematiserar lite för mycket, för hon anser att människor kan ha mer om färger än de tror.

- Ja, många säger att de inte har någon betydelse. Men de kan göra mer än de tror. Det handlar om att se, utvärdera och lita på din egen goda känsla. Enkelt vet vad som låter bra, säger hon uppmuntrande och tycker att det vi behöver är färgträning.

Få färgutbildning

Vi får träning genom att titta runt. Hitta platser vi tycker är bra - och mindre bra, och undersök lite på dina egna erfarenheter. Det handlar om att bli medveten om vad vi ser.

- Det här är ett utmärkt sätt att lära sig och få idéer för dina egna lösningar, säger L'orange.

Hon använder sig av samma teknik. När hon skulle hitta en terrakotta laddning till ett block för en kort tid sedan fortsatte hon på jakt. Hon studerade många byggnader i olika miljöer och registrerade färger. Så småningom hade hon många alternativ som kunde fungera. Det här är en metod som hon också rekommenderar för husägare som kommer att hitta färgen på sitt eget hus.

Utforska olika stadsdelar

Ta med en färgfläkt eller färgmätare och gå på jakt.

- Ta en färgmätare eller färgfläkt och mäta färgerna, eller prata med husägare och få färgkoderna, säger hon.

Men akta dig. Du måste testa färgen på ditt eget hus innan du köper färg eller fläck. Även om färgen är fin på ett hus, kan det uppfattas annorlunda på en annan. Färgerna påverkas av omgivningen, det vill säga naturen eller andra byggnader. Tänk också på att takets färg påverkar hur färgen uppfattas på huset. Samma färg med svart, grått eller rött tak kommer att se helt annorlunda ut. Olika förband kommer också att göra färgen annorlunda.

Expert tips

Det är lätt att bli överväldigad av allt som gör färgerna uppfattas på olika sätt i olika miljöer, så vi ber färg professor sammanfatta sina tre viktigaste råd:

  1. Titta på grannen och miljö, och ta reda på vilken typ av hela ditt hus är en del av. Färgrik eller liten färg? Ska den passa ljus, mörk eller färgrik? Och vilken nyans kommer passa in i paletten?
  2. Flytta dig och titta på andra hus. Hitta färger du tycker är bra, som kan passa in i ditt grannskap.
  3. Titta på husets karaktär och stil. Det kan vara en idé att avstå en tidskrävande palett.

- Men vad som helst inspirationskälla, testa husets färg innan du köper in i hela huset. Ta gärna provet i ett hörn, så får du ett intryck av hur det ser ut som omgivningen, L'orange slutar.

Frågor som kan diskuteras i planeringsprocessen är om huset ska vara ljust eller mörkt - ska det gå in i naturen eller uppstå?

ADVERT

Mest populära