All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Långt leve lusthuset!

enda namn lusthus ger oss anledning att drömma sött om trevliga stunder i skydd från vinden, omgiven av trädgårdens sötaste dofter. Mina tankar går också till en svunnen tid med kvinnor som bär fotsida vita spetsar klänningar och stora halmhattar, promenad till trädgården lusthus med sin familj.

I gamla dagar var trädgården och lusthuset synonymt med adel och rikedom. De vackra, små husen var då en detalj, i en större planerad landskapsplanering som tillhörde adeln och borgerliga parkanläggningar på 1600-talet och 1700-talet.

Dessa parker var vanligtvis stängda för vanliga människor. När sågverksindustrin blomstrade i slutet av 1800-talet blev det möjligt att köpa färdiga gazebos, som byggsatser, ofta utformade i en nationell romantisk stil. När kolonihagen började spridas i början av 1900-talet blev det lilla lusthuset allemannseie. Kolonisträdets små hytter jämfördes ofta med lusthuset och var rikligt inredda för att likna små handelsboenden.

Idag har gazebosna fått en ny renässans, kanske som en motvikt till en annars stressad existens. Detta är ett utmärkt tillflyktsort med rum för glada och sena stunder!

Läs också:

Torka dina egna örter

När du inte har tagit dig tid att laga örter, låt dem inte gå att spela. Vi visar dig hur man torkar örter.

Stort prisvariation

The Lysthus, köps som en byggsats. Den ligger på en tomt i Vollen i Asker omgiven av grönskande byar som vindar runt det åttkantiga lilla huset.

Du kan få ett byggsats för ett litet lusthus för cirka 20 000 - 30 000 kronor. Från 30 000 - 50 000 kronor får du en större. Om du vill ha ett lyxigt lusthus måste du betala upp till 140 000 kronor. Frakt och montering kommer ofta dessutom om du inte hämtar och monterar byggsatsen. Om du föredrar ett arkitektdesignat lusthus, måste du betala 250 000 - 295 000 kronor, vilket inkluderar frakt och montering.

Läs också:

Trädgårdsrummet blir familjens nya favorit

Utöka sommaren har aldrig varit enklare.

Läs också:

Vackra glasögon och blomgåvor

En vacker samling vackert glas och vackra blommor kan lysa upp även den mörkaste februaridagen. Vi ger dig inspiration.

Medelstorlek 10 m2

Här har dörrarna till trädgårdens pärla på sex kvadratmeter blivit upp till ett brett gap.

Du kan rymma dig och din familj plus vänner i ett lusthus på cirka 10 kvadratmeter. Om du stannar inom denna gräns, och bygg inte mer än tre meter, behöver du inte bygga huset. Det bör inte byggas upp till befintligt huvudhus eller närmare landgränsen än 4, 5 meter. Lokala byggnadsmyndigheter i din kommun kan göra undantag under förutsättning att dina grannar är överens.

Semesterhus fotograferat på Kragga Manor i Uppland, Sverige

ADVERT

Mest populära