All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Lobelia ser bra ut tills det börjar snöa

Med sina vackra små blommor är lobelia en vacker trädgårdsväxt. Oavsett om du planterar den i säng, burk eller en ampel, kommer den att dekorera bra under hela sommaren.

- Lobelia är ingen hård växt att komma till. Du behöver inte välja från de fula blommorna, och du gör inte vatten för mycket, säger Mette Olsen Elfstedt på Gartner Olsen i Eidsvoll.

Planta lobeliaen

Kom ihåg att göra ett anständigt jobb när du kommer hem från affären med dina växter. Låt inte lobelia stå i potten den säljs in.

- Blommorna ska planteras i en större burk eller kruka eller det kommer att torka ut snabbt. Bra mark och användningen av långsiktiga gödselmedel är också mycket trevliga, säger Olsen Elfstedt.

Å andra sidan, när blomman är på plats i den permanenta potten, kan den vara ganska torr mellan varje vattnig.

- Det kan nästan hänga lite. Därefter trimmas rötterna och det blir tillräckligt starkt för att hantera alla skadedjur och sjukdomar, säger Olsen Elfstedt.

Lobelia är trevligt på kyrkogården

Lobelia finns i flera sorter. Ofta ser vi dem i en klarblå färg, men det finns också sorter som är vita, rosa och ljusblåa.

Hengelobelia är lämplig för amplar, men det finns också lägre varianter som kan bilda en vacker matta blommor på en sluttning eller i din blomsterbädd.

Enligt Bo Grønt är den låga varianten även lämplig för kantning eller kyrkogårdar eftersom den inte får mer än 15 centimeter hög.

Kom ihåg att dränera

När du planterar i burkar bör du välja några stora burkar i stället för många små.

Detta beror på att jorden är bättre på fukt hos stora krukor och krukor.

Lägg till småsten eller leca som dränering i botten och se till att det finns dräneringshål i potten. Dessa är enkla grepp som gör det lättare för dig att njuta av dina växter.

Planta lobelia i ljuset

- Lobelia trivs bäst där det finns mycket ljus - helst i ampuller eller burkar. I norr och öst är det lite ljus, säger Olsen Elfstedt.

Förutom det faktum att lobelia är en enkel växt för att hålla sig bra, är det också en blomma som kommer att vara en glädje under en lång tid. Denna enåriga växt blommar för alltid från att köpa den i trädgårdscentret tills frosten kommer på hösten.

Läs också:

Expert tips

Över 1000 inspirerande inredningsbilder

Enkel trädgård

Gröna växter behöver lite omsorg

ADVERT

Mest populära